Прем’єр Македонії оголосив нову назву країни

Прем’єр Македонії оголосив нову назву країни
Прапор Македонії

Македонію перейменують на Республіку Північна Македонія

Македонія отримала нову назву. Тепер країна називатиметься Республіка Північна Македонія.

Про це під заявив прем'єр-міністр Македонії Зоран Заєв.

«Шановні співгромадяни, у нас є історичне рішення ... Назва Республіка Північна Македонія з перекладом на всі мови для повсюдного вжитку», - заявив він.

У Twitter політик додав, що дане рішення визнане Грецією та міжнародною спільнотою. 

«Більше немає КЮРМ (Колишня югославська республіка Македонія — офіційна назва країни - ред). Більше немає міжнародних угод, в яких не допускалася б македонська мова. Ми вирішуємо вікове питання. Ми самі собі, і це остаточно визнають всі наші сусіди, Грецька Республіка та міжнародна спільнота», - написав він.

Вирішення багаторічної дискусії привітав президент Європарламенту Дональд Туск. 

«Щиро вітаю прем'єр-міністрів Ципраса та Заєва. Я тримаю пальці схрещеними. Завдяки вам неможливе стає можливим», - написав у Twitter політик.

Нагадаємо, Греція погодилась на перейменування Македонії, що полегшить європейську та євроатлантичну інтеграцію країни. 

Зазначимо, що угоду повинні підписати у грецькому прикордонному містечку Мала Преспа цими вихідними. В угоді прописанні пункти щодо збереження прикметника «македонський» по відношенню до громадянства і мови, визнання македонської мови з уточненням, що це слов'янська мова, термін «македонець» чи «громадянин Республіки Північна Македонія» має вживатися з уточненням, що громадяни країни не мають відношення до давньої грецької цивілізації.

Суперечка навколо іменування Македонії виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Причина конфлікту криється в тому, що в складі Греції є область Македонія, яка займає чверть площі цієї держави.

Афіни побоюються, що в разі закріплення назви Македонія за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через грецьку позицію офіційна назва Македонії в ООН з 1993 року – «колишня югославська республіка Македонія», а Греція блокує її вступ до Євросоюзу і НАТО, відзначає агентство AFP.

Нагадаємо, міністра закордонних справ Греції Нікоса Коціаса звинувачують у державній зраді у зв'язку з його переговорами з Республікою Македонія щодо зміни її назви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: