Турецька криптобіржа Thodex збанкрутувала, її засновник «у бігах»

21 квітня Thodex повідомила, що на на пʼять днів припиняються всі операції на біржі
Фото з відкритих джерел

Сотні тисяч інвесторів втратили можливість повернути гроші та підозрюють біржу в шахрайстві

Одна з найбільших турецьких бірж криптовалют Thodex раптово припинила свою роботу. В результаті сотні тисяч інвесторів втратили можливість повернути гроші та підозрюють біржу в шахрайстві, пише Bloomberg.

У середу, 21 квітня, Thodex повідомила, що на на пʼять днів припиняються всі операції на біржі. Причиною цього біржа назвала передачу частини компанії зовнішнім інвесторам.

Однак трейдери запідозрили біржу в шахрайстві та подали позов до суду проти неї. Нині влада намагалася знайти 27-річного засновника біржі Фарука Фатіха Озера, який втік із країни.

Водночас Озер розмістив заяву, в якій пообіцяв виплатити борг інвесторам і повернутися до Туреччини, щоб постати перед судом.

Наразі рахунки компанії заблоковані, а поліція провела обшук в її головному офісі в Стамбулі. За даними газети Haberturk, збитки клієнтів можуть досягати $2 млрд.

Минулого місяця Thodex ініціювала кампанію зі збільшення членства, пропонуючи мільйони безкоштовних Dogecoin новим зареєстрованим. На вебсайті повідомляється, що було роздано 4 млн монет, хоча багато людей у соцмережах скаржилися, що ніколи їх не отримували.

Thodex – турецька криптовалютна біржа, яку заснував у 2017 році Фарук Фатіх Озер. За даними Reuters, її денний обсяг продажів становив $538 млн. Біржа мала 391 000 активних користувачів.

Тим часом в офісі президента Реджепа Таїпа Ердогана закликають до регулювання крипторинку. Раніше Центральний банк Туреччини вже розпорядився заборонити з 30 квітня використання криптовалют і криптоактивів для оплати товарів і послуг. Серед причин такого рішення регулятор назвав можливі «непоправні» збитки й значні ризики під час транзакцій.

Криптовалютний ринок Туреччини набрав обертів в останні місяці. Турки вкладають кошти в цифрові активи, прагнучи захистити свої заощадження від знецінення ліри та інфляції, яка в березні досягла 16,2%, що більш ніж втричі перевищує цільовий показник в 5%. Турецька ліра впала на 10% по відношенню до долара цього року.

Минулої пʼятниці обсяг торгівлі на турецьких криптовалютних ринках потроївся порівняно з попереднім тижнем, перевищивши $1,2 млрд.

За даними аналітичної компанії Chainalysis, обсяги криптовалютної торгівлі в Туреччині з початку лютого по 24 березня досягли $27 млрд. За той же період попереднього року – лише близько $870 млн. Значний стрибок торгівлі криптовалютами стався в перші кілька днів після того, як Ердоган шокував ринки, звільнивши главу Центрального банку.