Спілка журналістів назвала кількість загиблих на війні медійників

Ірландець із США П'єр Закжевскі, який працював оператором на Fox News, став одним із 20 загиблих від рук російських окупантів медійників
фото: НСЖУ

Російські окупанти убили уже 20 представників українських та зарубіжних ЗМІ

Сьогодні, 12 квітня, стало відомо, що у Чернігові від рук рашистських військових загинув відеоінженер телеканалу «Дитинець» Роман Нежиборець. Про це повідомила пресслужба Національної спілки журналістів України.

Нежиборець став 20-м медійником, який втратив життя під час російсько-української війни.

Одним із перших загиблих працівників ЗМІ був оператор телеканалу LIVE Євгеній Сакун, це сталося ще 1 березня, коли окупанти обстріляли телевежу в Києві.

Крім громадян України, у списку загиблих від рук російських окупантів є й іноземці. Це американський журналіст Брент Рено, ірландський оператор Fox News П’єр Закжевскі, російська працівниця опозиційного видання The Insider Оксана Бауліна та литовський режисер-документаліст Мантас Кведаравічус.

Список загиблих працівників українських та зарубіжних медіа:

  1. П’єр Закжевськи;
  2. Олександра Кувшинова;
  3. Олександр Литкін;
  4. Павло Лі;
  5. Сергій Пущенко;
  6. Євген Сакун;
  7. Брент Ентоні Рено;
  8. Оксана Бауліна;
  9. Ділєрбек Шакіров;
  10. Віктор Дєдов;
  11. Віктор Дудар;
  12. Лілія Гумянова;
  13. Юрій Олійник;
  14. Олег Якунін;
  15. Максим Левін;
  16. Мантас Кведаравічус;
  17. Сергій Заїковський;
  18. Денис Котенко;
  19. Євген Баль;
  20. Роман Нежиборець.

Нацспілка висловила співчуття родинам усіх загиблих , а також НСЖУ вимагає створити Міжнародний трибунал щодо воєнних злочинів Росії проти журналістів.

Нагадаємо, що, зокрема, відомого українського фотодокументаліста Максима Левіна шукали два тижні. 13 березня він зник у Вишгородському районі Київської області. Левін поїхав на власному автомобілі фотографувати бойові дії, але авто залишив біля села Гута Межигірська і пішов у бік села Мощун. Останні повідомлення до його телефону надійшло повідомлення об 11: 23.

1 квітня в районі села Гута поліція знайшла тіло Макса Левіна. Попередньо, фотографа окупанти вбили двома пострілами зі стрілецької зброї.

4 квітня Левіна поховали на кладовищі у Боярці.