В США підозрюють, що Росія замовчує викид радіації через випробування ракети з ядерною установкою

На муніципальному сайті міста Сєвєродвінськ заявили, що 8 серпня був зафіксований «короткочасний» сплеск фонової радіації. 9 серпня заява зникла з сайту

Як зауважили американські експерти із ядерної зброї, вибух рідкого ракетного палива не призводить до викиду радіації

Вибух і радіаційний викид на півночі Росії, де на полігоні в Архангельській області загинули співробітники «Росатому» і міноборони РФ, могли статися під час випробування крилатої ракети з ядерною установкою, про які президент РФ Володимир Путін заявляв у минулому році.

Про це повідомляє Reuters.

Як зазначається, міноборони РФ заявило, що викиду небезпечних речовин внаслідок вибуху рідинного ракетного двигуна на полігоні в Архангельській області не сталося.

Також на муніципальному сайті міста Сєвєродвінська, поруч із яким розташований полігон, було оприлюднено заяву про те, що 8 серпня був зафіксований «короткочасний» сплеск фонової радіації. 9 серпня заява зникла з сайту.

Разом з тим, на думку американських експертів із ядерної зброї, вибух рідкого ракетного палива не призводить до викиду радіації.

Джеффрі Льюїс з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері заявив, що найімовірніше, в Росії стався нещасний випадок під час випробувань крилатої ракети з ядерною установкою. Висновки Льюїса і його колег ґрунтуються на вивченні супутникових фотографій полігону і непрямих даних.

Льюїс і його команда також вивчили сигнали автоматичної системи ідентифікації (AIS) з кораблів, розташованих біля узбережжя в день вибуху. Вони ідентифікували одне з суден як теплохід «Серебрянка», який призначений для збирання і зберігання рідких радіоактивних відходів.

За словами Льюїса, для випробувань ракет зі звичайним двигуном не потрібно присутності цього судна. Більш того, відзначає експерт, сигнали AIS показали, що «Серебрянка» була розташована в «зоні відчуження», встановленої біля узбережжя за місяць до випробування, щоб не допустити туди чужі кораблі.

[TWITTER]

[/TWITTER]

Крім того, високопоставлений чиновник адміністрації президента США Дональда Трампа на умовах анонімності повідомив, що США продовжують стежити за подіями на півночі Росії.

«Запевнення Москви в тому, що «все нормально», здаються нам порожніми... Це нагадує нам про серію інцидентів, що відбулися ще в Чорнобилі», - зазначив він.

Нагадаємо, в Росатомі повідомили про загибель п’ятьох співробітників в результаті вибуху на військовому полігоні в Архангельській області.