Війна за Томос. Москва готує диверсію чужими руками?

Синод Антіохійської церкви вважає що, «коли історія розглядається в односторонньому порядку, вона не служить православній єдності»

Ієрархи Антіохійської церкви заявили, що «вирішення проблеми отримання автокефалії для певної церкви має відбуватися згідно з православною еклезіологією»

Московська церква в Україні заявила про прохання Антіохійської православної церкви до Вселенського патріархату терміново скликати зібрання предстоятелів помісних церков «для обговорення змін, що відбуваються в православному світі». Хоч слів «Україна» чи «український» у повідомленні немає, очевидно йде мова про рішення Вселенського патріархату надати Томос про автокефалію Українській православній церкві.

«Православна Антіохійська церква просить Його Святість Вселенського патріарха скликати термінове зібрання предстоятелів помісних церков для обговорення змін, що відбуваються в православному світі, — видачі автокефалії новим церквам і для вироблення спільних рішень перш, ніж приймати фінальну резолюцію з цього питання», - йдеться у повідомленні Синоду Антіохійської церкви, що цитується прес-службою Московської церкви в Україні.

Повідомлення було поширене за підсумками 10-ої чергової та 11-її позачергової сесій, які відбулися під головуванням патріарха Антіохійського і всього Сходу Іоанна Х з 3 по 6 жовтня 2018 року в Баламандському монастирі в Лівані.

У цитованій заяві Антіохійської церкви сказано: Синод цієї церкви вважає що, «коли історія розглядається в односторонньому порядку, вона не служить православній єдності, але, навпаки, розпалює ненависть і веде до поділу між синами однієї церкви».

Ієрархи Антіохійської православної церкви заявили, що «вирішення проблеми отримання автокефалії для певної церкви має відбуватися згідно з православною еклезіологією і з принципами консенсусу, досягнутими раніше усіма церквами». Що означає «узгодження з церквою-матір’ю або за згодою всіх православних церков».

Раніше синод Антіохійської церкви заявив, що не вважає Собор, що пройшов на Криті, Всеправославним і не приймає його рішення в якості обов’язкових.

Антіохійська православна церква - автокефальна православна церква грецького обряду, що є частиною давнього Антіохійського патріархату, що внаслідок історичних подій розколовся на ряд різних патріархатів. Одна з найдавніших християнських церков східного обряду.

За офіційними даними в Грецькому Антіохійському Патріархаті діють близько 780 церков і каплиць, в яких служать близько 860 священиків і дияконів (з них 560 — за межами Азії), а загальна кількість віруючих становить близько 750 тисяч чоловік.

Нині вона має 22 архієпархії: 6 — у Сирії, 6 — у Лівані, 1 — в Іраку, 3 — в Туреччині та 6 — на американському континенті. Церква має близько 400 храмів, 20 монастирів, Бель-ментську духовну академію (поблизу Триполі), семінарію та кілька коледжів. Видає 6 журналів та бюлетенів. Офіційний орган — журнал «Ан-Нахра».

Раніше директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш розповів, чому у Константинополі не можуть відмовити Україні у наданні Томосу.

Як повідомлялося, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет розповів, що Томос, тобто указ Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Українській православній церкві, отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднавчому соборі.

Нагадаємо, намісник Успенської Києво-Печерської лаври, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло (Лебідь) заявив, що Російська православна церква має дві гілки, одна з яких знаходиться в Україні і мала б називатися Російською православною церквою в Україні.

Вселенський патріарх Варфоломій 23 вересня заявив, що Українська православна церква має право на автокефалію і скоро її отримає.