Зниклий прем’єр Лівану повернувся до Бейрута

Прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі

Харірі візьме участь в урочистому військовому параді до дня незалежності Лівану

У вівторок, 21 листопада, прем'єр-міністр Лівану Саад Харірі повернувся до Бейрута. Перше, що він зробив, - відвідав могилу свого батька Рафіка Харірі, який також був прем'єр-міністром Лівану.

У середу, 22 листопада, Ліван святкує день незалежності. Очікується, що Харірі візьме участь в урочистому військовому параді. Після того він зустрінеться з президентом країни Мішелем Ауном.

Аун раніше заявляв, що не прийме відставку Харірі, поки не зустрінеться з ним особисто. «Ліван не буде підкорятися жодним думкам, порадам чи рішенням, які ведуть його до внутрішньої ворожнечі, а ті, хто бажає Лівану добра, підтримуватимуть його єдність», - заявив Аун у телевиступі напередодні дня незалежності.

Нагадаємо, Харірі покинув Ліван 3 листопада і на наступний день, перебуваючи в Саудівській Аравії, оголосив про вихід у відставку. Політик, який сповідує іслам суннітського толку, пояснив, що побоюється за своє життя через погрози проіранського шиїтського угруповання «Хізбалла». При цьому Харірі поклав на Тегеран і «Хізбалла» відповідальність за спроби контролювати держави близькосхідного регіону. Ліванський президент Мішель Аун заявив, що не прийме відставку до тих пір, поки прем'єр не повернеться в країну.

З моменту заяви Харірі в ЗМІ та політиками було озвучено багато припущень щодо того, що Харірі можуть утримувати в Саудівській Аравії проти його волі. Харірі спростував ці спекуляції у телевізійному інтерв'ю власному телеканалу 12 листопада.

Перед поверненням до Лівану Харірі завітав до Кіпру та Єгипту, де зустрівся з місцевими президентами. До того він кілька днів перебував у Франції на запрошення президента Еммануеля Макрона. Макрон підкреслював, що запрошення не означає політичного притулку і Харірі досі приймають як прем'єр-міністра Лівану.