Кава та зайва вага: вчені виявили несподіваний зв'язок

У людини є гени, які відповідають за пристрасть до кави
фото із відкритих джерел

Учені виявили, що генетичні відмінності безпосередньо впливають на вживання кави

Кава є одним із найпопулярніших напоїв у всьому світі, який щодня вживають мільйони людей. Міжнародна група вчених із Канади, США та Нідерландів виявила гени, які відповідають за пристрасть до кави. Фахівці також знайшли зв'язок між кавоманією та схильністю до набору зайвої ваги. Дослідження опубліковане в науковому журналі Neuropsychopharmacology (NPP), пише PsyPost.

«Дослідницька група зацікавилась потенціалом кави як речовини, яка може розвинути залежність, подібно до інших психостимуляторів. Кофеїн, основний психоактивний компонент кави, може викликати толерантність, абстиненцію та залежність, як і інші речовини. Враховуючи широке використання кави та її потенційний вплив на здоров’я – як позитивний, так і негативний – дослідники прагнули зрозуміти генетичну основу споживання кави», – зазначає видання. 

Команда використовувала генетичні дані з двох великих медичних баз інформації: 23andMe у США та UK Biobank у Великій Британії. Ці ресурси в сукупності містять різні медичні відомості про більш ніж 464 тис осіб. Отримані дані свідчать про те, що споживання кави є спадковою рисою.

«Як ми очікували, на рішення споживати каву частково впливають індивідуальні генетичні відмінності. Більше того, ми змогли з упевненістю ідентифікувати конкретні гени, які впливають на споживання кави, включно з тими, які впливають на швидкість метаболізму кофеїну», – переконаний один із авторів дослідження Хейлі Торп.

Дослідники відзначили позитивні генетичні кореляції між споживанням кави та схильністю до ожиріння. Іншими словами, кавомани з більшою ймовірністю мають підвищений показник індексу маси тіла.

Автори роботи наголосили, що звичка пити каву сама по собі не вказує на підвищений ризик набору ваги. Цей фактор може бути пов'язаний з тим, які кавові напої віддає перевагу людині. Якщо він постійно вибирає каву з великою кількістю молока та цукру, це може позначитися на її здоров'ї.

 Але «це лише говорить нам про те, що генетика споживання кави пов’язана з ймовірністю ожиріння. Хоча може статися так, що люди з такою генетичною схильністю в кінцевому підсумку п’ють більше кави, і споживання кави певним чином підвищує ризик ожиріння, також можуть бути непрямі механізми», – пояснив Торп.

За словами вчених, позитивні та негативні ефекти для здоров'я від вживання кави значною мірою залежать від таких факторів, як кількість, способи заварювання, добавки та інших аспектів, що визначаються зовнішнім середовищем.

До слова, луцький волонтер і медійник Мирослав Ватащук виставив на благодійний аукціон «Медіа-кава» зустріч з  ексголовнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. За його словами, кавування із генералом відбудеться лише після перемоги, так як зараз «йому – не до дозвілля».

Читайте також: Інсульт та деменція: як кава впливає на мозок (дослідження)