Кава та зайва вага: вчені виявили несподіваний зв'язок

У людини є гени, які відповідають за пристрасть до кави
фото із відкритих джерел

Учені виявили, що генетичні відмінності безпосередньо впливають на вживання кави

Кава є одним із найпопулярніших напоїв у всьому світі, який щодня вживають мільйони людей. Міжнародна група вчених із Канади, США та Нідерландів виявила гени, які відповідають за пристрасть до кави. Фахівці також знайшли зв'язок між кавоманією та схильністю до набору зайвої ваги. Дослідження опубліковане в науковому журналі Neuropsychopharmacology (NPP), пише PsyPost.

«Дослідницька група зацікавилась потенціалом кави як речовини, яка може розвинути залежність, подібно до інших психостимуляторів. Кофеїн, основний психоактивний компонент кави, може викликати толерантність, абстиненцію та залежність, як і інші речовини. Враховуючи широке використання кави та її потенційний вплив на здоров’я – як позитивний, так і негативний – дослідники прагнули зрозуміти генетичну основу споживання кави», – зазначає видання. 

Команда використовувала генетичні дані з двох великих медичних баз інформації: 23andMe у США та UK Biobank у Великій Британії. Ці ресурси в сукупності містять різні медичні відомості про більш ніж 464 тис осіб. Отримані дані свідчать про те, що споживання кави є спадковою рисою.

«Як ми очікували, на рішення споживати каву частково впливають індивідуальні генетичні відмінності. Більше того, ми змогли з упевненістю ідентифікувати конкретні гени, які впливають на споживання кави, включно з тими, які впливають на швидкість метаболізму кофеїну», – переконаний один із авторів дослідження Хейлі Торп.

Дослідники відзначили позитивні генетичні кореляції між споживанням кави та схильністю до ожиріння. Іншими словами, кавомани з більшою ймовірністю мають підвищений показник індексу маси тіла.

Автори роботи наголосили, що звичка пити каву сама по собі не вказує на підвищений ризик набору ваги. Цей фактор може бути пов'язаний з тим, які кавові напої віддає перевагу людині. Якщо він постійно вибирає каву з великою кількістю молока та цукру, це може позначитися на її здоров'ї.

 Але «це лише говорить нам про те, що генетика споживання кави пов’язана з ймовірністю ожиріння. Хоча може статися так, що люди з такою генетичною схильністю в кінцевому підсумку п’ють більше кави, і споживання кави певним чином підвищує ризик ожиріння, також можуть бути непрямі механізми», – пояснив Торп.

За словами вчених, позитивні та негативні ефекти для здоров'я від вживання кави значною мірою залежать від таких факторів, як кількість, способи заварювання, добавки та інших аспектів, що визначаються зовнішнім середовищем.

До слова, луцький волонтер і медійник Мирослав Ватащук виставив на благодійний аукціон «Медіа-кава» зустріч з  ексголовнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним. За його словами, кавування із генералом відбудеться лише після перемоги, так як зараз «йому – не до дозвілля».

Читайте також: Інсульт та деменція: як кава впливає на мозок (дослідження)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дані секвенування РНК як у всіх, так і в окремих клітинах, дозволяє вченим знаходити ключові ділянки в генних мережах, які можуть бути ефективнішими для лікування
Вчені виявили нові механізми розвитку інсульту – дослідження
Проєкт залучить 30 тис. учнів із семи областей України
МОН України спільно з ЮНІСЕФ нададуть психосоціальну підтримку учням профтехів
73-річну принцесу було госпіталізувано до лікарні Саутмід у Брістолі
Сестра короля Великої Британії принцеса Анна потрапила до лікарні зі струсом мозку
США та Китай продовжать розмови щодо використання ядерної зброї у наступному році
Китай і США відновили неофіційні перемовини щодо ядерної зброї – Reuters
Це вже не перший випадок, коли дослідники припустили, що внутрішнє ядро Землі сповільнюється
Внутрішнє ядро Землі сповільнилося: вчені заявляють, що це вплине на тривалість днів
У застосунку можна буде змінити дані про себе в електронній системі охорони здоровʼя
Медичні дані відображатимуться в «Дії»: ухвалено постанову
Золоту залу ратуші Аугсбурга закрили для відвідувачів на 2 роки
Одну з найкрасивіших ратуш Німеччини буде закрито через небезпечну речовину
Активність Сонця з 10 по 12 липня 2024 року
Прогноз магнітних бур на 10-12 липня: якою буде сонячна активність
Британські вчені допомагають українським пасічникам розробити нову упаковку із бджолиного воску для зберігання продуктів харчування
Зберігання продуктів без холодильника. Британські вчені та українські пасічники розробили спеціальну упаковку
Дата публікації новини: