Любитель танців і котів: що відомо про турецького стрільця, який став зіркою Олімпіади

Олімпійський чемпіон, турок Юсуф Дікеч підкорив соцмережі 

Якщо ви стежили за розвитком цьогорічної Олімпіади в Парижі, то, напевно, чули ім’я турецького стрільця Юсуфа Дікеча. Завдяки своїй витримці або «аурі», як про неї пишуть журналісти, Юсуф виграв срібну медаль для Туреччини, і зробив це тримаючи одну руку в кишені, і майже без захисного екіпірування.

Дікеч став зіркою соцмереж, і його миттєво прозвали «кілером з Олімпіади» або «Турецький Джон Уік Олімпіади у Парижі» («Джон Уік» – американський гостросюжетний бойовик 2014 року, який розповідає про Джона Уїка (якого зіграв Кіану Рівз), легендарного кілера, який змушений повернутися у кримінальний світ після важко заслуженої відставки, щоб помститися за вбивство свого собаки, – «Главком»). 

«Главком» зібрав трохи більше інформації про турецького спортсмена Юсуфа Дікеча, який виграв срібну медаль на цьогорічних Олімпійських іграх.

Відповідно до його олімпійського профілю, Юсуф народився 1 січня 1973 року в місті Гексун і зараз мешкає в Мерсіні.

«Джон Уік» Олімпіади-2024, стрілець Юсуф Дікеч

Він навчався в Школі фізичного виховання та викладання Університету Газі та отримав ступінь магістра в Selçuk Üniversitesi, за професією він професійний тренер. 

Юсуф Дікеч захопився стрільбою, коли був старшим офіцером у Головному командуванні турецької жандармерії, і вирішив займатися цим як спортом.

Уже певний час він не працює. У профілі Юсуфа зазначено, що його філософія: «Успіх не приходить, коли ваші руки в кишенях». 

Хоча сам він із легкістю виграв першу олімпійську медаль Туреччини зі стрільби, у розмові з турецькою пресою Юсуф Дікеч висловив упевненість у своїх силах і запевнив, що екіпірування значення не має. «Мені не потрібно було ніякого спеціального обладнання, я природжений стрілець», – сказав він.

У своїй заяві для преси в аеропорту Стамбула після повернення додому спортсмен додав: «Ми поїхали на Олімпіаду з молитвами 85 млн людей, які підтримували нас. Ми не повернулися з порожніми руками». Він заявив, що олімпійська медаль є символом командної роботи.

«Як і в театрі, у кожного є своя роль. Коли ти добре граєш свою роль, зрештою виходить щось прекрасне. Ми зробили все можливе, і це вдалося», – зазначив Юсуф Дікеч.

Він також запевнив, що його турецька команда переможе на Олімпіаді в Лос-Анджелесі 2028 року. Він також заявив, що, найімовірніше, піде зі спорту після наступних літніх Олімпійських ігор. 

Спортивна підготовка

Також відомо, що 51-річний спортсмен брав участь в Олімпійських іграх п'ять разів після Олімпіади в Пекіні 2008 року. Крім того, Юсуф виграв вражаючу кількість чемпіонатів із моменту приєднання до змагань у стрільбі в 2001 році.

Юсуф Дікеч хоче продовжувати спортивну кар'єру
фото: halktv

Зокрема дві золоті медалі на Чемпіонаті світу Міжнародної федерації кульового спорту (ISSF) і три золоті медалі на Кубку світу ISSF, сім золотих медалей на Чемпіонаті Європи зі стрільби. Юсуф також посів восьме місце у світі у стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів серед чоловіків і 101 місце у світі у стрільбі з пістолета на 25 метрів.

Трохи про особисте

У олімпійському профілі чемпіона серед захоплень є «танці». Крім того, Юсуф є справжнім любителем котів.

Турецький спортсмен обожнює котів

Як видно у його профілі Instagram, у нього вдома мешкають відразу декілька пухнастиків, з якими він охоче фотографується.  І котам, і самому чемпіону це приносить неабияке задоволення. 

Нагадаємо, Сергій Куліш 1 серпня став срібним призером Олімпіади у стрільбі з малокаліберної гвинтівки з трьох положень з відстані 50 метрів. Він змагався в дуже конкурентному фіналі, у якому також боролися за медалі чинний світовий рекордсмен фіналів Лю Юкун, призери етапів Кубка світу Їржі Привратський та Лукас Бернард Денніс Крис, чинний чемпіон Європи Йон-Херман Хег та володар золота світової першості у 2018 році Томаш Бартнік. 

Читайте також: Анонс Олімпіади на 2 серпня. Очікуємо на медаль в боксі