Відома українська гумористка обурила жартом про «тупеньких дітей»

Лєра Мандзюк пояснила свій невдалий жарт
фото з відкритих джерел

Батьки були обурені, що їхніх дітей з особливими освітніми проблемами назвали «тупими»

Відома українська гумориста Лєра Мандзюк обурила невдалим жартом про «тупеньких дітей» і нарвалася на різку критику в мережі. Скандал почався через ролик зі степдапу комікеси, який вона опублікувала в Instagram. На відео Мандзюк спілкується з глядачкою, яка є асистенткою вчителя. Жінка пояснила, що працює з дітьми, які потребують допомоги в навчанні. Гумористка жартома зазначила, що «тобто із найтупішими», додавши, що в її шкільні роки такою «асистенткою» була дерев'яна указка.

Такі жарти Мандзюк оцінили далеко не всі. У коментарях під цим відео гумористку різко розкритикували. Батьки були обурені, що їхніх дітей з особливими освітніми проблемами назвали «тупими».

Посмотреть эту публикацию в Instagram

Публикация от Лєра Мандзюк (@mandziuk.selera)

Мандзюк дорікнули, що вона не знає про інклюзію, та порадили краще готувати свої жарти, аби не ображати ними.

  • Це ви зараз серйозно? Тобто, моя дитина, яка має діагноз, і їй дали окремого вчителя, – тупа? Він – особливий, унікальний, але точно не тупий. Врешті-решт, він – аутист!
  • Булінг на всю країну дітей з ООП (особливими освітніми потребами) знову підійме хвилю булінгу по школах тих дітей, яким і так неймовірно складно.
  • Лєро, незнання не звільняє від відповідальності. У 2024 році не знати про інклюзію і людей, які живуть поруч, – це щось з області фантастики.
  • Мені аж стало зле. Над чим ви наразі жартуєте? Над колосальною роботою батьків? Над дітьми з інвалідністю, над інклюзією?

Врешті, Лєра Мандзюк пояснила свій невдалий жарт. Гумористка наголосила, що нікого не хотіла образити. Відео вона опублікувала, аби якомога більше людей дізналося про таку професію, як асистент вчителя та чим він займається.

«Я поняття не мала, що зараз така професія є, поки мені про це не сказала пані на стендапі. Тому я і виставила це відео, щоб більше людей про це дізналися. Нічого погано про дітей з інвалідністю я не казала і на увазі не мала. Мені шкода, що виникло це непорозуміння. Але, я не проти, щоб цим відео звертали увагу на дану проблему. Моя неосвіченість хай слугує прикладом для інших людей, які не здогадуються, що в суспільстві такі проблеми є. Тим більше зараз, коли кількість людей з інвалідністю в нашій країні зростає через війну», – пояснила гумористка.

Нагадаємо, понад 25% дітей, які перебувають в Україні, позбавлені можливості повноцінно навчатися через військові дії та регулярні обстріли Росії. 

Як повідомлялося, Міністерство освіти і науки підготувало рекомендації для освітнього процесу для вищих навчальних закладів. Серед них – початок навчального року у серпні та навчання у суботу.

До слова, парламент прийняв в цілому законопроєкт №11092 щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки. Законопроєкт має на меті вдосконалити початкову загальновійськову підготовку та актуалізувати її зміст.