На них було боляче дивитися: топ-7 головних невдах Чемпіонату світу з футболу-2018 (відео)

Сенсаційна перемога збірної Південної Кореї та виліт чинних чемпіонів світу німців. Фото: ФІФА

Вони постараються якомога швидше забути цей турнір

У неділю, 15-го липня, завершився 21-й Чемпіонат світу з футболу. Переможцем турніру стала збірна Франції, яка у фіналі з рахунком 4:2 переграла збірну Хорватії. Так, тренер французької збірної Дідьє Дешам став третім в історії переможцем Чемпіонату світу з футболу в якості гравця і головного тренера. Він повторив досягнення бразильця Маріо Загалло і німця Франца Беккенбауера, а Франція стала дворазовим чемпіоном світу.

Це тільки верхівка досягнень, сенсацій та рекордів, які відбулися за час проведення турніру. Але сьогодні тема у нас буде зовсім протилежна, адже «Главком» вирішив скласти топ-7 головних невдах Чемпіонату світу-2018, які постараються якомога швидше забути цей турнір.

Збірна Сенегалу

Збірна Сенегалу - одне з відкриттів старту турніру. За винятком форварда «Ліверпуля» Садіо Мане і захисника «Наполі» Каліду Кулібалі у головного тренера африканської збірної Алліу Сіссе не було в розпорядженні зірок європейського рівня. Проте була дуже міцна команда, яка в стартових двох зустрічах набрала чотири очки. У першому турі африканська збірна перемогла команду Польщі (2:1), у другому турі зіграла внічию з Японією (2:2). У третьому турі в плей-офф з групи H могли вийти всі, крім Польщі, яка з нулем в пасиві втратила всі шанси на продовження боротьби.

У третьому турі поляки гримнули дверима, перегравши Японію, а в паралельному матчі Колумбія перемогла Сенегал, забезпечивши собі перше місце в групі. Доля ж другої путівки вирішувалася саме між Сенегалом та Японією. Після третього туру обидві показали абсолютно однакові показники: по чотири очки, по чотири забитих і пропущених м'ячі. Очна зустріч завершилася внічию - 2:2.

Таким чином, володар другої путівки в плей-офф - вперше в історії чемпіонатів світу з футболу - визначився за показником фейр-плей. Японці протягом групового етапу отримали чотири жовті картки, сенегальці - шість. У третьому турі і збірна Сенегалу, і команда Японії заробили по одному «гірчичнику». Це взагалі перший такий випадок, коли все вирішили лише попередження. У підсумку жодна африканська команда в плей-офф турніру не пробилася.

Збірна Німеччини

Ще у відборі збірна Німеччини стала дев’ятою командою, яка гарантувала собі участь у фінальній частині Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Сталося це після того, як німці у 9-му турі європейської кваліфікації обіграли на виїзді Північну Ірландію. Підопічні Йоахіма Льова у підсумку пройшли відбір зі стовідсотковим результатом – 30 очок – 10 перемог у 10-ти матчах.

До фінальної стадії ЧС-2018 німці підходили в статусі чинного чемпіона світу. Саме команду Йоахіма Льова називали головним фаворитом на перемогу в турнірі. У першому турі німці зустрічалися з міцною командою Мексики. Зустріч, що пройшла в Москві на стадіоні «Лужники», завершилася з рахунком 1:0...і не на користь чинних чемпіонів світу, подарувавши одну з перших сенсацій на Чемпіонаті світу-2018. Причому, не можна сказати, що «ацтеки» не заслужили позитивний для себе результат матчу. Хоча без везіння не обійшлося.

У другому турі підопічні Йоахіма Льова здобули важливу перемогу над командою Швеції. Тут навіть не здобули, а вирвали з м'ясом. Вже у першому таймі німці знову підкинули своїм фанатам чергову порцію стресу. Вони володіли перевагою, однак саме шведи відкрили рахунок в матчі. На старті другого тайму німецька збірна зусиллями Ройса рахунок зрівняла, а Тоні Кроос вже на п'ятій! доданій хвилині влучним пострілом таки вирвав перемогу для своєї команди. Це притому, що бундестім з 82-ї хвилини взагалі грав у меншості.

У заключному турі групового етапу для виходу у плей-офф німцям мінімум необхідно було перегравати аутсайдера групи Південну Корею та сподіватися бодай на нічию у матчі Швеція - Мексика. Преса вже почала писати, мовляв «Повернення збірної Німеччини», «Німецька машина знову у справі», але як же всі помилялися...

Німеччині для виходу в плей-офф досить було перемоги з мінімальним рахунком 1:0, адже конкуренти по групі шведи в паралельному матчі розгромили Мексику. І німці дійсно намагалися - контролювали гру, атакували, але м'яч вперто не хотів летіти у ворота корейської збірної. «Азіатські тигри», в свою чергу, захищалися як могли і виглядали дуже мотивованою командою. Як підсумок - два найгостріших моменти першого тайму відбулися саме біля воріт Мануеля Нойєра.

Другий тайм перетворився у спражній штурм воріт корейської збірної. Збірна Німеччини мала хороші шанси на вихід з групи аж до 92-ї хвилини - до цього моменту події, які відбувалися в паралельному матчі Мексика - Швеція, в деякій мірі влаштовували німців, яким було необхідно всього лише відзначитися голом.

Однак замість того, щоб забивати, німці пропустили... У компенсований час збірна Південної Кореї відзначилася голами у воротах Нойєра двічі. У підсумку головний фаворит турніру програв аутсайдеру з рахунком 0:2 та посів останнє місце у групі.

На чемпіонатах світу Німеччина дотепер жодного разу не оступалася на груповому етапі - хоча на європейських першостях таке траплялося вже тричі (в 1984, 2000 і 2004 роках), в результаті чого головні тренери збірної кожен раз позбавлялися своїх посад, але збірна все одно вирішила продовжити контракт із Йоахімом Льовом.

Цікавий факт: Збірна Німеччини стала четвертою командою-чемпіонкою світу в XXI столітті, яка не змогла вийти в плей-офф наступного турніру. Тільки бразильці в 2006 році зуміли пробитися в плей-офф, захищаючи титул. Іспанці в 2014-му зайняли у своїй групі третє місце, а французи (2002), італійці (2010) і німці (2018) виявилися четвертими.

Давід де Геа та збірна Іспанії

Іспанського голкіпера багато хто вважає одним з кращих воротарів сучасності. Він блискуче виглядає на останньому рубежі в «Манчестер Юнайтед», однак чемпіонат світу явно не додав йому балів. Почалося все з провального матчу проти Португалії. Тоді команди зіграли з рахунком 3:3. Та й надалі іспанець нічим не відзначався. Так, у вирішальному поєдинку проти Росії він не зумів проявити свою реакцію, пропустивши п'ять голів з пенальті (в основний час і в післяматчевій серії) з п'яти. Що ж стосується відсотка відбитих ударів з гри, то він і зовсім шокує. Де Геа парирував всього один удар з гри в чотирьох іграх (проти Марокко), пропустивши в цілому шість голів. 

Щодо самої збірної Іспанії, то мало хто очікував, що така зіркова команда припинить виступи вже в 1/8 фіналу, програвши одному з головних аустайдерів плей-офф - Росії. Хоча проблеми для іспанців, які впевнено подолали відбір, почалися вже перед самим фінальним турніром, коли з посади головного тренера збірної було звільнено Хулена Лопетегі. Фернандо Єрро, який тимчасово очолив збірну на період світової першості, зі своїм завданням явно не впорався.

Хорхе Сампаолі та Ліонель Мессі

На Чемпіонаті світу-2018 розчаровували не тільки футболісти, а й тренери. Звичайно, знову можна згадати про Йоахіма Льова, але все ж тренер німецької збірної допустив збій після кількох успішних турнірів. Та й тримався після хворобливого вильоту з ЧС-2018 з гідністю. Що не скажеш про наставника збірної Аргентини Хорхе Сампаолі, який абсолютно втратив зв'язок з командою.

Збірна Аргентини у підсумку також стала одним з головних розчарувань ЧС-2018. Атмосфера в команді панувала просто жахлива, а ЗМІ навіть повідомляли, що після розгрому від Хорватії (0:3) Ліонель Мессі самотужки взявся управляти «альбіселесте».

Матч проти Нігерії частково підтвердив чутки, коли Сампаолі просив в Мессі дозволу випустити Агуеро, ну що це за робота тренера?

На турнірі Аргентина зі скрипом, але дійшла до 1/8 фіналу, де програла Франції з рахунком 3:4. Звісно, що це не врятувало Сампаолі від звільнення з посади головного тренера. Головний заколотник бунту проти тренера Ліонель Мессі також не турнірі особливого враження не справив. Гравці не можуть управляти збірної просто тому, що вони підлаштовують тактику під себе, а це моментально вселяє хаос на поле. Матч з Францією не вийшов провальним тільки завдяки рахунку, але все одно видав закономірний результат.

Мессі програв боротьбу не тільки як гравець, але і як тренер. Незважаючи на дві гольові передачі, вболівальники згадають тільки те, що Лео так жодного разу і не забив у плей-офф чемпіонатів світу. І найголовніше - Лео не використав маленький, але, швидше за все, останній шанс стати чемпіоном світу.

Збірна Польщі та Роберт Левандовськи

Ще одне розчарування Чемпіонату свту-2018. «Червоні орли» розраховували як мінімум на вихід в плей-офф, а при вдалому збігу обставин - зачепитися навіть за медалі. Все-таки склад у поляків на заздрість багатьом. Але вся гра збірної Польщі була заточена під зіркового нападника «Баварії» Роберта Левандовськи, а той довіри не виправдав. За три матчі він дев'ять разів пробив по воротах, тричі потрапив у ворота і жодного разу не забив.

У підсумку збірна Польщі стала першою командою, яка дострокового не змогла потрапити у плей-офф турніру, зазнавши у двох перших турах поразок від збірної Сенегалу (1:2) та Колумбії (0:3). Лише у заключному турі поляки гримнули дверми, перегравши команду Південної Кореї, але це ніяк не врятувало команду. Після цього польського фахівця Адама Навалку було звільнено з посади головного тренера збірної.

Карлос Санчес (Колумбія)

Опорний півзахисник «Еспаньола» до чемпіонату світу не був відомий широкій публіці, але вже другій хвилині матчу 1-го туру проти Японії «прославився» на весь світ, отримавши червону картку. Той матч Колумбія програла, а єдину хорошу гру на турнірі, проти Польщі, колумбійці провели без дискваліфікованого Санчеса. Карлос повернувся до складу і в 1/8 фіналу і привіз найдурніший пенальті, сфоливши проти Гаррі Кейна.

Життя заміненому в кінцівці матчу Санчесу врятував Єррі Міна, який зрівняв рахунок вже у компенсований час другого тайму.  Втім, все одно збірна Колумбії в серії пенальті програла Англії та вибула на стадії 1/8 фіналу. Без жартів, але Санчесу та ще двом гравцям колумбійської збірної взагалі погрожували вбивством після того, як команда припинила виступи на Мундіалі.

Томас Мюллер

Символ німецького футболу провалює Євро і геніально грає на Чемпіонатах світу, але в Росії замість того, щоб робити чергові кроки до найкращого бомбардира в історії мундіалів Клозе, Томас запускав м'ячі на верхні яруси в кінцівках матчів замість точних прострілів. Про виступ збірної Німеччини детальніше було написано вище. А щодо Мюллера, то на двох попередніх Чемпіонатах світу він забив в цілому 10 голів в 13 матчах. У нинішньому складі збірної Німеччини немає гравця, який приміряв її майку більше інших - 94 рази.

Гравець у свої 28 років проводив вже третій світовий форум. Втім, на Чемпіонаті світу-2018 вболівальників чекало розчарування. За два повних матчу з Мексикою (0:1) і Швецією (2:1) форвард «Баварії» відзначився лише жовтою карткою, тому Льов посадив його на лавку запасних з Кореєю. Мюллер вийшов на останні півгодини, втім, свою збірну врятувати не зміг.

«Главком»

Читайте також Ленін у смітнику, Путін під парасолькою та яма для хорватів. Казуси Чемпіонату світу, про які не розкажуть російські ЗМІ