Збірна Франції здолала Хорватію та виграла Чемпіонат світу з футболу 2018 року

Збірна Франції здолала Хорватію та виграла Чемпіонат світу з футболу 2018 року
Фото взяте з fifa.com

На ще одне диво у хорватів не вистачило сил, і вони поступилися фаворитам

У неділю, 15 липня, відбувся головний матч Чемпіонату світу 2018 року з футболу та визначилася найсильніша національна команда нашої планети. У боротьбі за найбажаніший трофей зійшлися збірні Франції та Хорватії. Саме ці дві команди залишили за бортом усіх суперників.

Напередодні звітної зустрічі багато хто пригадував поєдинок 20-річної давнини, коли нинішні суперники грали між собою у півфіналі мундіалю, який приймала Франція. І незважаючи на те, що рахунок відкрили хорвати (Давор Шукер), господарі у другому таймі (двічі Ліліан Тюрам) дотиснули «шашкових». Опісля французи обіграли Бразилію та вперше у своїй історії стали чемпіонами світу. Капітаном тієї команди був не хто інший, як нинішній головний тренер Дідьє Дешам. Тому всі прихильники «галльських півнів» вірили у феномен 49-річного фахівця і сьогодні.

На відміну від Хорватії, вихід якої у фінал є несподіванкою та справжньою сенсацією, Францію вважали одними з фаворитів чемпіонату світу ще до його початку. Не варто забувати, що підопічні Дешама два роки тому грали у фіналі чемпіонату Європи. І тоді вони несподівано поступилися Португалії з незрівнянним Кріштіану Роналду. Тому цього разу французи були налаштовані рішуче та хотіли довести, що та поразка дворічної давнини була несправедливістю.

Щодо Хорватії, підопічні Златко Далича вже і так стрибнули вище голови, тому могли зіграти у своє задоволення у фіналі. Однак думка, що до титулу залишається один крок, напевне, не полишала хорватських футболістів ні на хвилину. Особливо добре запам’яталися слова лідера команди Луки Модрича, мовляв він готовий віддати всі кубки, здобуті у Лізі чемпіонів, взамін на титул чемпіона світу у складі рідної країни.

999472376Фото взяте з fifa.com

Безпосередньо сама гра розпочалася дещо несподівано. Усі думали, що ініціативою заволодіє збірна Франції. Однак хорвати видали потужний старт, притиснувши конкурентів до їхніх воріт. «Триколірні» протягом 15-ти хвилин нічого не могли створити попереду, лише відбиваючи атаки «шашкових», які часто завершувалися навісними подачами. З іншого боку, до потенційно небезпечних моментів біля воріт Уго Льоріса не доходило.

Натомість перша ж навісна подача у штрафний майданчик Даніеля Субашича завершилася взяттям воріт. Французи витримали натиск суперників, і на 18-й хвилині отримали право на штрафний удар. Антуан Грізманн м’яко навісив в район 11-метрової позначки, де Маріо Манджукич, не бажаючи того, головою переправив м’яч точно у кут своїх воріт.

Нелогічний перебіг подій продовжився і надалі. Тільки-но французи заволоділи ініціативою та, здавалося, нав’язали Хорватії свою гру, як відбувся гол у відповідь. Лука Модрид подав зі штрафного на край карного майданчика, звідки партнер переправив м’яч у центр, де стався певний сумбур у діях футболістів обох команд. Врешті, Домагой Віда відкинув м’яч під удар Івану Перишичу, який прибрав захисника та потужно пробив з метрів 15-ти у дальній кут. Льоріс був закритий захисниками, тому стрибнув з невеликим запізненням і відбити цей удар не зміг.

Нічийний рахунок протримався недовго. На 35-й хвилині стався неоднозначний епізод за участю головного арбітра Нестора Пітани з Аргентини. Після подачі з кутового Перишич рукою зупинив політ м’яча, про що почали сигналізувати футболісти збірної Франції. Рефері взяв паузу, після чого вирішив скористатися системою VAR. Пітана довгенько дивився на повтори й у підсумку вказав на 11-метрову позначку. Сумнівне рішення, враховуючи останні вказівки ФІФА й УЄФА... Як би там не було, а Грізманн з пенальті не залишив шансів Субашичу та знову вивів свою команду вперед.

Це тільки розізлило Хорватію. Підопічні Далича побігли вперед з подвійним запалом. Протягом буквально кількох хвилин вони тричі подавали від кутового прапорця, і кожного разу було небезпечно. Але їм бракувало дещиці, щоб завдати прицільного удару. Французи знітилися від такого тиску, і до свистка на перерву тільки те і робили, що відбивалися. І перепочинок у даному випадку врятував їх від нокдауну, висловлюючись боксерською термінологією.

999472392Фото взяте з fifa.com

На початку другої половини команди обмінялися моментами. Спочатку Субашич забрав дальній удар Грізманна, а в атаці у відповідь Льоріс з-під поперечини витягнув «постріл» Анте Ребича з гострого кута. Такий старт тайму означав лише одне – у роздягальнях обох команд були серйозні розмови, і футболісти гратимуть на атаку і надалі. Через кілька хвилин усі вже побачили швидкість Кіліана Мбаппе, який майже втік від Віди та завдав удару – воротар ногами відбив.

Загалом, хорвати протягом хвилин 10-ти влаштували фавориту солідний пресинг. «Триколірні» у деяких епізодах не могли віддати три точні передачі поспіль. Однак знову варто констатувати, що до моментів біля воріт Льоріса не доходило. І знову все завершилося тим, що «шашкові» пропустили гол. Мбаппе отримав пас на хід, віддав у центр штрафного майданчика на Грізманна, який відкинув під удар Погба. Перша спроба Поля прийшлася у захисника, а от друга – у кут воріт. Субашич навіть не стрибав, адже цей удар спіймав його на протиході.

Добив Хорватію на 65-й хвилині Кіліан Мбаппе. Субашич нічого не зміг вдіяти з його дальнім ударом з-за меж штрафної. Після рахунку 4:1 уже не вірилося, що представники Балканського півострова повернуть інтригу у це протистояння. Адже не варто забувати, що у плей-офф хорвати зіграли цілих 360 (навіть більше, враховуючи компенсований час і пенальті) хвилин – кожен з трьох попередніх етапів вони долали тільки після серій післяматчевих 11-метрових ударів. А чемпіонат світу – швидкоплинний турнір, і сил з кожним поєдинком залишається все менше.

Інтриги у цей фінал несподівано вирішив додати капітан і воротар Франції Уго Льоріс. Після пасу назад від партнера, він вирішив, що має техніку не гіршу ніж у Мбаппе, та спробував обіграти Манджукич. А довгоногий Маріо «прочитав» «фінт» голкіпера, і від його нижньої кінцівки м’яч влетів у сітку воріт. Хорвати старалися та хотіли відіграти ще хоча б м’яч, проте сил залишалося обмаль, і Франція довела справу до переможного завершення.

Отож, перемога 4:2 над Хорватією принесла Франції другий футбольний чемпіонський титул в історії. Як уже повідомлялося, перший вони здобули на домашньому ЧС-1998. Таким чином, французи порівнялися за кількістю титулів з Уругваєм та Аргентиною. Попереду тільки Бразилія (п’ять титулів), Німеччина й Італія (по чотири).

Хорватам же можна подякувати за відчайдушну боротьбу та несподіваний вихід у фінал. І особлива подяка хорватам Огнєну Вукоєвичу та Домагою Віді за «Слава Україні!» на території країни-агресора.

Чемпіонат світу 2018 року з футболу

Фінал

Франція – Хорватія – 4:2 (2:1)

Голи: 1:0 – Манджукич (18, а/гол), 1:1 – Перишич (28), 2:1 – Грізманн (38, пен), 3:1 – Погба (59), 4:1 – Мбаппе (65), 4:2 – Манджукич (69)

Франція: Льоріс, Варан, Ернандес, Павар, Юмтіті, Канте (Нзонзі, 55), Погба, Матюйді (Толіссо, 73), Грізманн, Жиру (Фекір, 81), Мбаппе.

Хорватія: Субашич, Ловрен, Стринич (П’яца, 81), Врсалько, Віда, Ракитич, Брозович, Перишич, Модрич, Ребич (Крамарич, 71), Манджукич.

Попередження: Канте (27), Ернандес (41), Врсалько (90+2).

Ярослав Твардовський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: