На них було боляче дивитися: топ-7 головних невдах Чемпіонату світу з футболу-2018 (відео)

На них було боляче дивитися: топ-7 головних невдах Чемпіонату світу з футболу-2018 (відео)
Сенсаційна перемога збірної Південної Кореї та виліт чинних чемпіонів світу німців. Фото: ФІФА

Вони постараються якомога швидше забути цей турнір

У неділю, 15-го липня, завершився 21-й Чемпіонат світу з футболу. Переможцем турніру стала збірна Франції, яка у фіналі з рахунком 4:2 переграла збірну Хорватії. Так, тренер французької збірної Дідьє Дешам став третім в історії переможцем Чемпіонату світу з футболу в якості гравця і головного тренера. Він повторив досягнення бразильця Маріо Загалло і німця Франца Беккенбауера, а Франція стала дворазовим чемпіоном світу.

Це тільки верхівка досягнень, сенсацій та рекордів, які відбулися за час проведення турніру. Але сьогодні тема у нас буде зовсім протилежна, адже «Главком» вирішив скласти топ-7 головних невдах Чемпіонату світу-2018, які постараються якомога швидше забути цей турнір.

Збірна Сенегалу

Збірна Сенегалу - одне з відкриттів старту турніру. За винятком форварда «Ліверпуля» Садіо Мане і захисника «Наполі» Каліду Кулібалі у головного тренера африканської збірної Алліу Сіссе не було в розпорядженні зірок європейського рівня. Проте була дуже міцна команда, яка в стартових двох зустрічах набрала чотири очки. У першому турі африканська збірна перемогла команду Польщі (2:1), у другому турі зіграла внічию з Японією (2:2). У третьому турі в плей-офф з групи H могли вийти всі, крім Польщі, яка з нулем в пасиві втратила всі шанси на продовження боротьби.

У третьому турі поляки гримнули дверима, перегравши Японію, а в паралельному матчі Колумбія перемогла Сенегал, забезпечивши собі перше місце в групі. Доля ж другої путівки вирішувалася саме між Сенегалом та Японією. Після третього туру обидві показали абсолютно однакові показники: по чотири очки, по чотири забитих і пропущених м'ячі. Очна зустріч завершилася внічию - 2:2.

.jpeg_16.Очна зустріч між Сенегалом та Японією завершилася з рахунком 2:2. Фото: ФІФА

Таким чином, володар другої путівки в плей-офф - вперше в історії чемпіонатів світу з футболу - визначився за показником фейр-плей. Японці протягом групового етапу отримали чотири жовті картки, сенегальці - шість. У третьому турі і збірна Сенегалу, і команда Японії заробили по одному «гірчичнику». Це взагалі перший такий випадок, коли все вирішили лише попередження. У підсумку жодна африканська команда в плей-офф турніру не пробилася.

Збірна Німеччини

Ще у відборі збірна Німеччини стала дев’ятою командою, яка гарантувала собі участь у фінальній частині Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Сталося це після того, як німці у 9-му турі європейської кваліфікації обіграли на виїзді Північну Ірландію. Підопічні Йоахіма Льова у підсумку пройшли відбір зі стовідсотковим результатом – 30 очок – 10 перемог у 10-ти матчах.

До фінальної стадії ЧС-2018 німці підходили в статусі чинного чемпіона світу. Саме команду Йоахіма Льова називали головним фаворитом на перемогу в турнірі. У першому турі німці зустрічалися з міцною командою Мексики. Зустріч, що пройшла в Москві на стадіоні «Лужники», завершилася з рахунком 1:0...і не на користь чинних чемпіонів світу, подарувавши одну з перших сенсацій на Чемпіонаті світу-2018. Причому, не можна сказати, що «ацтеки» не заслужили позитивний для себе результат матчу. Хоча без везіння не обійшлося.

У другому турі підопічні Йоахіма Льова здобули важливу перемогу над командою Швеції. Тут навіть не здобули, а вирвали з м'ясом. Вже у першому таймі німці знову підкинули своїм фанатам чергову порцію стресу. Вони володіли перевагою, однак саме шведи відкрили рахунок в матчі. На старті другого тайму німецька збірна зусиллями Ройса рахунок зрівняла, а Тоні Кроос вже на п'ятій! доданій хвилині влучним пострілом таки вирвав перемогу для своєї команди. Це притому, що бундестім з 82-ї хвилини взагалі грав у меншості.

У заключному турі групового етапу для виходу у плей-офф німцям мінімум необхідно було перегравати аутсайдера групи Південну Корею та сподіватися бодай на нічию у матчі Швеція - Мексика. Преса вже почала писати, мовляв «Повернення збірної Німеччини», «Німецька машина знову у справі», але як же всі помилялися...

.jpg_152Виліт Німеччини вже на груповому етапі мало хто очікував. Фото: ФІФА

Німеччині для виходу в плей-офф досить було перемоги з мінімальним рахунком 1:0, адже конкуренти по групі шведи в паралельному матчі розгромили Мексику. І німці дійсно намагалися - контролювали гру, атакували, але м'яч вперто не хотів летіти у ворота корейської збірної. «Азіатські тигри», в свою чергу, захищалися як могли і виглядали дуже мотивованою командою. Як підсумок - два найгостріших моменти першого тайму відбулися саме біля воріт Мануеля Нойєра.

Другий тайм перетворився у спражній штурм воріт корейської збірної. Збірна Німеччини мала хороші шанси на вихід з групи аж до 92-ї хвилини - до цього моменту події, які відбувалися в паралельному матчі Мексика - Швеція, в деякій мірі влаштовували німців, яким було необхідно всього лише відзначитися голом.

Однак замість того, щоб забивати, німці пропустили... У компенсований час збірна Південної Кореї відзначилася голами у воротах Нойєра двічі. У підсумку головний фаворит турніру програв аутсайдеру з рахунком 0:2 та посів останнє місце у групі.

На чемпіонатах світу Німеччина дотепер жодного разу не оступалася на груповому етапі - хоча на європейських першостях таке траплялося вже тричі (в 1984, 2000 і 2004 роках), в результаті чого головні тренери збірної кожен раз позбавлялися своїх посад, але збірна все одно вирішила продовжити контракт із Йоахімом Льовом.

Цікавий факт: Збірна Німеччини стала четвертою командою-чемпіонкою світу в XXI столітті, яка не змогла вийти в плей-офф наступного турніру. Тільки бразильці в 2006 році зуміли пробитися в плей-офф, захищаючи титул. Іспанці в 2014-му зайняли у своїй групі третє місце, а французи (2002), італійці (2010) і німці (2018) виявилися четвертими.

Давід де Геа та збірна Іспанії

Іспанського голкіпера багато хто вважає одним з кращих воротарів сучасності. Він блискуче виглядає на останньому рубежі в «Манчестер Юнайтед», однак чемпіонат світу явно не додав йому балів. Почалося все з провального матчу проти Португалії. Тоді команди зіграли з рахунком 3:3. Та й надалі іспанець нічим не відзначався. Так, у вирішальному поєдинку проти Росії він не зумів проявити свою реакцію, пропустивши п'ять голів з пенальті (в основний час і в післяматчевій серії) з п'яти. Що ж стосується відсотка відбитих ударів з гри, то він і зовсім шокує. Де Геа парирував всього один удар з гри в чотирьох іграх (проти Марокко), пропустивши в цілому шість голів. 

Щодо самої збірної Іспанії, то мало хто очікував, що така зіркова команда припинить виступи вже в 1/8 фіналу, програвши одному з головних аустайдерів плей-офф - Росії. Хоча проблеми для іспанців, які впевнено подолали відбір, почалися вже перед самим фінальним турніром, коли з посади головного тренера збірної було звільнено Хулена Лопетегі. Фернандо Єрро, який тимчасово очолив збірну на період світової першості, зі своїм завданням явно не впорався.

_Давід де Геа та збірна Іспанії також провалилася на турнірі. Фото: ФІФА

Хорхе Сампаолі та Ліонель Мессі

На Чемпіонаті світу-2018 розчаровували не тільки футболісти, а й тренери. Звичайно, знову можна згадати про Йоахіма Льова, але все ж тренер німецької збірної допустив збій після кількох успішних турнірів. Та й тримався після хворобливого вильоту з ЧС-2018 з гідністю. Що не скажеш про наставника збірної Аргентини Хорхе Сампаолі, який абсолютно втратив зв'язок з командою.

Збірна Аргентини у підсумку також стала одним з головних розчарувань ЧС-2018. Атмосфера в команді панувала просто жахлива, а ЗМІ навіть повідомляли, що після розгрому від Хорватії (0:3) Ліонель Мессі самотужки взявся управляти «альбіселесте».

.jpg_153Хоре Сампаолі а Лео Мессі. Вгадайте, де тренер?

Матч проти Нігерії частково підтвердив чутки, коли Сампаолі просив в Мессі дозволу випустити Агуеро, ну що це за робота тренера?

На турнірі Аргентина зі скрипом, але дійшла до 1/8 фіналу, де програла Франції з рахунком 3:4. Звісно, що це не врятувало Сампаолі від звільнення з посади головного тренера. Головний заколотник бунту проти тренера Ліонель Мессі також не турнірі особливого враження не справив. Гравці не можуть управляти збірної просто тому, що вони підлаштовують тактику під себе, а це моментально вселяє хаос на поле. Матч з Францією не вийшов провальним тільки завдяки рахунку, але все одно видав закономірний результат.

Мессі програв боротьбу не тільки як гравець, але і як тренер. Незважаючи на дві гольові передачі, вболівальники згадають тільки те, що Лео так жодного разу і не забив у плей-офф чемпіонатів світу. І найголовніше - Лео не використав маленький, але, швидше за все, останній шанс стати чемпіоном світу.

Збірна Польщі та Роберт Левандовськи

Ще одне розчарування Чемпіонату свту-2018. «Червоні орли» розраховували як мінімум на вихід в плей-офф, а при вдалому збігу обставин - зачепитися навіть за медалі. Все-таки склад у поляків на заздрість багатьом. Але вся гра збірної Польщі була заточена під зіркового нападника «Баварії» Роберта Левандовськи, а той довіри не виправдав. За три матчі він дев'ять разів пробив по воротах, тричі потрапив у ворота і жодного разу не забив.

24_02Роберт Левандовськи очікувань не виправдав. Фото ФІФА

У підсумку збірна Польщі стала першою командою, яка дострокового не змогла потрапити у плей-офф турніру, зазнавши у двох перших турах поразок від збірної Сенегалу (1:2) та Колумбії (0:3). Лише у заключному турі поляки гримнули дверми, перегравши команду Південної Кореї, але це ніяк не врятувало команду. Після цього польського фахівця Адама Навалку було звільнено з посади головного тренера збірної.

Карлос Санчес (Колумбія)

Опорний півзахисник «Еспаньола» до чемпіонату світу не був відомий широкій публіці, але вже другій хвилині матчу 1-го туру проти Японії «прославився» на весь світ, отримавши червону картку. Той матч Колумбія програла, а єдину хорошу гру на турнірі, проти Польщі, колумбійці провели без дискваліфікованого Санчеса. Карлос повернувся до складу і в 1/8 фіналу і привіз найдурніший пенальті, сфоливши проти Гаррі Кейна.

34Карлос Санчес надовго запам'ятає цей Мундіаль...Фото: ФІФА

Життя заміненому в кінцівці матчу Санчесу врятував Єррі Міна, який зрівняв рахунок вже у компенсований час другого тайму.  Втім, все одно збірна Колумбії в серії пенальті програла Англії та вибула на стадії 1/8 фіналу. Без жартів, але Санчесу та ще двом гравцям колумбійської збірної взагалі погрожували вбивством після того, як команда припинила виступи на Мундіалі.

Томас Мюллер

Символ німецького футболу провалює Євро і геніально грає на Чемпіонатах світу, але в Росії замість того, щоб робити чергові кроки до найкращого бомбардира в історії мундіалів Клозе, Томас запускав м'ячі на верхні яруси в кінцівках матчів замість точних прострілів. Про виступ збірної Німеччини детальніше було написано вище. А щодо Мюллера, то на двох попередніх Чемпіонатах світу він забив в цілому 10 голів в 13 матчах. У нинішньому складі збірної Німеччини немає гравця, який приміряв її майку більше інших - 94 рази.

Гравець у свої 28 років проводив вже третій світовий форум. Втім, на Чемпіонаті світу-2018 вболівальників чекало розчарування. За два повних матчу з Мексикою (0:1) і Швецією (2:1) форвард «Баварії» відзначився лише жовтою карткою, тому Льов посадив його на лавку запасних з Кореєю. Мюллер вийшов на останні півгодини, втім, свою збірну врятувати не зміг.

.jpg_154Томас Мюллер. Фото: ФІФА

«Главком»

Читайте також Ленін у смітнику, Путін під парасолькою та яма для хорватів. Казуси Чемпіонату світу, про які не розкажуть російські ЗМІ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: