Французи винайшли «космічне» вино. Кажуть, воно краще за земне
Французи визнали вино, витримане в космосі, кращим за його аналог на Землі
У Французькому інституті вина і виноробства в Бордо підвели проміжні підсумки експерименту з «космічним» вином. В жовтні 2019 року на МКС відправили 12 пляшок червоного вина. Тепер вони повернулись на Землю. Група з 12 експертів-дегустаторів оцінила напій і визнала: його якість вища, ніж у земних аналогів.
Дослідники перевіряли як поведе себе рідина зі складним хімічним складом при дозріванні в умовах невагомості. Вони вибрали 12 типових пляшок вина з Бордо врожаю Petrus 2000 року і в спеціальній упаковці на 14 місяців передали їх на МКС. Там вино просто зберігалося, з ним не проводили жодних маніпуляцій, так само як і з контрольною групою на Землі.
Глава команди дослідників Філіп Дарі зазначив, що мінімум в двох пляшках вино виявилося гідним, щоб називатися «чудовим».
Напій одноголосно отримав хороші оцінки дегустаторів, які відзначили явну зміну кольору, смаку й аромату.
Джейн Енсон, винна експертка з журналу Decanter, висловила думку, що в умовах космосу дозрівання вина відбулося швидше і в ньому з'явилося більше різних відтінків.
Тоді як аналогічне за віком земне вино залишилося «грубуватим і незрілим».
Разом з вином на МКС відправили і 320 саджанців виноградної лози, які повернули назад через 10 місяців. Їх висадили в грунт і вони вже дали перші зав'язі, які виявилися помітно крупнішими звичайних, та й виросли раніше.
Можна зробити попередній висновок, що вплив мікрогравітації є позитивним для рослин, що відкриває нові перспективи в їх вирощуванні.