Французи винайшли «космічне» вино. Кажуть, воно краще за земне

Французи винайшли «космічне» вино. Кажуть, воно краще за земне
В умовах космосу дозрівання вина відбулося швидше і в ньому з'явилося більше різних відтінків

Французи визнали вино, витримане в космосі, кращим за його аналог на Землі

У Французькому інституті вина і виноробства в Бордо підвели проміжні підсумки експерименту з «космічним» вином. В жовтні 2019 року на МКС відправили 12 пляшок червоного вина. Тепер вони повернулись на Землю. Група з 12 експертів-дегустаторів оцінила напій і визнала: його якість вища, ніж у земних аналогів.

Дослідники перевіряли як поведе себе рідина зі складним хімічним складом при дозріванні в умовах невагомості. Вони вибрали 12 типових пляшок вина з Бордо врожаю Petrus 2000 року і в спеціальній упаковці на 14 місяців передали їх на МКС. Там вино просто зберігалося, з ним не проводили жодних маніпуляцій, так само як і з контрольною групою на Землі.

Глава команди дослідників Філіп Дарі зазначив, що мінімум в двох пляшках вино виявилося гідним, щоб називатися «чудовим».

Напій одноголосно отримав хороші оцінки дегустаторів, які відзначили явну зміну кольору, смаку й аромату.

Джейн Енсон, винна експертка з журналу Decanter, висловила думку, що в умовах космосу дозрівання вина відбулося швидше і в ньому з'явилося більше різних відтінків.

Тоді як аналогічне за віком земне вино залишилося «грубуватим і незрілим».

Разом з вином на МКС відправили і 320 саджанців виноградної лози, які повернули назад через 10 місяців. Їх висадили в грунт і вони вже дали перші зав'язі, які виявилися помітно крупнішими звичайних, та й виросли раніше.

Можна зробити попередній висновок, що вплив мікрогравітації є позитивним для рослин, що відкриває нові перспективи в їх вирощуванні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: