Іран сколихнули масштабні протести через американські санкції

Акція протесту в Ірані

У протестах взяли участь мільйони людей

В Ірані у неділю, 4 листопада, тисячі людей вийшли на вулиці на знак протесту проти нових санкцій із боку США, які почнуть діяти наступного тижня, повідомила агенція AFP.

За даними іранської влади, у протестах взяли участь мільйони людей. Перед будівлею колишнього посольства США в Тегерані протестувальники спалювали портрети президента США Дональда Трампа, американські прапори та доларові купюри. Вони також скандували «Смерть Америці».

«Наше послання цьому дивному президенту США: «Пане Трампе, ніколи не погрожуйте Ірану», - заявив генерал «Корпусу вартових Ісламської революції» Мохаммад Алі Джафарі. Він також заявив, що «економічна війна» Вашингтона є новою спробою повалення Ісламської республіки, але Іран переможе.

Протестний марш спочатку був присвячений річниці штурму посольства США в Тегерані в 1979 році радикальними іранськими студентами. Мітинги з нагоди цієї події проходять в Ірані щороку. Але нинішні протести відбулися на тлі нових санкцій, які США запроваджують проти Ірану.

Як відомо, офіційний Вашингтон оголосив про повне відновлення з 5 листопада всіх санкцій проти Ірану, які були скасовані після підписання іранської ядерної угоди.

У США наголошують, що санкції проти Ірану залишатимуться, допоки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетної і ядерної програм.

Також мінфін США пригрозив санкціями банківській системі SWIFT, якщо вона не заблокує своєчасно іранських юридичних і фізичних осіб, позначених у списку санкцій.

Натомість Євросоюз стурбований поновленням санкцій США проти Ірану.