Євросоюз стурбований поновленням санкцій США проти Ірану

Євросоюз стурбований поновленням санкцій США проти Ірану

У ЄС запевняють, що ядерна угода з Іраном «працює і виконує свої завдання»

Глава зовнішньополітичної служби ЄС і керівники МЗС та мінфінів трьох країн Євросоюзу шкодують через поновлення американською стороною санкцій проти Ірану після виходу Вашингтона з угоди з цією країною.

Про це йдеться у спільній заяві високого представника ЄС із зовнішньої політики Федеріки Могеріні, міністрів закордонних справ Франції Жана-Іва Ле Дріана, Німеччини Хайко Мааса, Великої Британії Джеремі Ханта, а також міністрів фінансів Франції Бруно Ле Майра, ФРН Олафа Шольца і британського канцлера казначейства Філіпа Хаммонда, повідомляє «Укрінформ».

«Ми глибоко шкодуємо про поновлення санкцій із боку США у результаті виходу США із загального всеосяжного плану дій (JCPoA)», - йдеться у заяві.

Ця угода є ключовим елементом глобальної архітектури ядерного нерозповсюдження і багатосторонньої дипломатії, яка була одноголосно ухвалена Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй резолюцією 2231. Вона має вирішальне значення для безпеки Європи, регіону і всього світу, відзначають політики.

Вони підкреслюють, що угода працює і виконує свої завдання. Міжнародна організація з атомної енергії (МАГАТЕ) підтвердила у дванадцяти послідовних доповідях, що Іран дотримується своїх зобов'язань, згідно з угодою. Брюссель, Париж, Лондон і Берлін очікують, що Іран й надалі повністю виконуватиме всі свої ядерні зобов'язання, закладені в угоді.

Угода також передбачає скасування міжнародних санкцій з метою позитивного впливу на торговельно- економічні відносини з Іраном і, зокрема, на умови життя іранців, нагадують міністри

Вони бачать своєю метою, у відповідності із законодавством ЄС і резолюцією 2231 РБ ООН, захищати європейських економічних гравців, які перебувають у законних ділових відносинах з Іраном.

Як сторони Угоди, підписанти спільної заяви зобов'язалися, зокрема, сприяти збереженню ефективних фінансових каналів з Іраном, а також продовженню іранського експорту нафти і газу. «Наша робота за цим та іншими питаннями триває, в тому числі з участю Росії і Китаю як учасників Угоди, і з третіми державами, зацікавленими в її підтримці», - йдеться у заяві.

Як відомо, офіційний Вашингтон оголосив про повне відновлення з 5 листопада всіх санкцій проти Ірану, які були скасовані після підписання іранської ядерної угоди.

У США наголошують, що санкції проти Ірану залишатимуться, допоки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетної і ядерної програм.

Також мінфін США пригрозив санкціями банківській системі SWIFT, якщо вона не заблокує своєчасно іранських юридичних і фізичних осіб, позначених у списку санкцій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: