Норвезький серійний вбивця поскаржився на «нелюдські умови» увʼязнення

Брейвік подає до суду на державу, а також просить зняти обмеження на його листування із зовнішнім світом
фото: Lise Aserud/NTB scanpix via Associated Press

Ув'язнений має у в’язниці доступ до кімнати для тренувань, кухні, телевізора та ванної

Неонацист Андерс Брейвік, що у 2011 році в Норвегії вбив 77 людей, програв справу, у якій намагався покінчити з ізоляцією під час увʼязнення. Про це пише BBC.

Брейвік подав до суду на владу Норвегії, стверджуючи, що його умови були «нелюдськими» і він був схильний до самогубства. Але в четвер суд постановив, що терміни вироку Брейвіку «не порушують прав людини».

Адвокат засудженого сказав, що його клієнт розчарований результатом і оскаржить останній вирок.

Зараз Брейвік перебуває у спеціально відведеному відділенні в'язниці Рінгеріке – третій в’язниці, де його утримують
Фото: EPA/UPG

Андерс Брейвік перебував в ізоляції з тих пір, як 22 липня 2011 року в літньому молодіжному таборі на острові Утойя він убив вісім людей замінованим автомобілем, а згодом застрелив ще 69, більшість з яких були підлітками.

Наразі він відбуває 21-річний термін ув'язнення, максимальний термін, який може призначити суд у Норвегії, хоча його можна продовжити до тих пір, поки ув'язнений ставитиме загрозу для людства.

Брейвік у в’язниці має доступ до кімнати для тренувань, кухні, телевізійної кімнати та ванної. Але його адвокати зажадали зняти обмеження на можливість листування Брейвіка із зовнішнім світом.

Фото: EPA/UPG

Ойстайн Сторрві, адвокат Брейвіка, сказав Reuters: «Він перебував в ізоляції 12 років, і полегшення його умов є життєво важливим для його благополуччя у в'язниці». Але судді окружного суду Осло в четвер заявили, що обмеження, накладені на спілкування Брейвіка, були виправданими, оскільки він залишається небезпечним для суспільства.

Чоловіку дозволено тримати трьох хвилястих папуг як домашніх тварин, які вільно літають
фото: EPA/UPG

Судді постановили, що він користувався «порівняно великою свободою» в закладі й мав доступ до багатьох послуг у повсякденному житті.

Раніше Норвезький терорист Брейвік подав позов до суду через порушення прав людини. За словами адвоката Ейстейна Сторрвіка, Брейвік подає до суду на державу, бо перебував у крайній ізоляції протягом 11 років і не контактував з іншими людьми, крім охоронців.

Нагадаємо, у в'язниці Бангкока знайшовся альпініст із України, який вважався мертвим.

Йдеться про Георгія Сутуріна. Про нього розповів музикант російського гурту Бі-2, якого нещодавно з іншими учасниками групи заарештували і тримали у в'язниці в Таїланді через відсутність робочої візи.

Читайте також: Норвегія може вирішити долю війни Росії з Україною