Президента Румунії оштрафували за критичні заяви щодо угорської автономії

Клауса Йоганніса оштрафували на суму трохи більшу 1000 євро

Йоганніс звинуватив Соціалістичну демократичну партію у тому, що її представники хочуть «віддати Трансільванію Угорщині»

Президента Румунії Клауса Йоганніса оштрафувала Національна рада з питань боротьби з дискримінацією на 5000 леїв (трохи більше 1000 євро) за заяви щодо автономії Секейського краю. Про це повідомляє Romania TV.

«Заява пана Клауса Йоганніса є актом дискримінації та порушує право на гідність на основі етнічної/національної приналежності. До Клауса Йоганніса була застосована санкція у вигляді штрафі у розмірі 5000 леїв», - йдеться у заяві ради.

Зазначається, що Йоганніс звинуватив своїх головних супротивників, Соціалістичну демократичну партію, у змові з партією угорської нацменшини UDMR, яка підтримує Йоганніса, у тому, що вони хочуть «віддати Трансільванію Угорщині».

Йдеться про законопроєкт щодо автономії Секейського краю - регіону в центральній Румунії, населеного етнічними угорцями, що був прийнятий нижньою палатою парламенту автоматично через пандемію коронавіруса і не обговорювався протягом 45 днів.

Згодом законопроєкт був відхилений Сенатом Румунії, але спричинив бурхливі політичні дебати в країні і дипломатичну суперечку з Угорщиною.

Як повідомлялося, з 15 травня Румунія почне виходити з карантину.