Росія заперечує виготовлення хімічної зброї під Саратовом

Британські хіміки на місці отруєння Скрипалів

Росіяни заявляють, що вони не виготовляли та не зберігали хімічну зброю, якою отруїли російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля

Повноважний представник президента Росії у Приволзькому федеральному окрузі Михайло Бабич заявив, що в лабораторії Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технологій в місті Шихан (Саратовська область, Росія) ніколи не зберігалася хімзброя, в тому числі нервово-паралітичний газ «Новачок». Про це повідомляє видання «Інтерфакс»

«Ця лабораторія не входила у спектр нашої роботи», - заявив Бабич.

Він відзначив, що всі бази, на яких зберігалася хімзброя, «відомі», але місто Шихан «до них не відноситься». Повноважний представник президента пояснив, що в Саратовській області «був об'єкт», але не в цьому місті.

Нагадаємо, раніше британська розвідка заявила, що нервово-паралітична речовина «Новачок», якою отруїли російського екс-шпигуна Сергія Скрипаля і його доньку Юлію, була виготовлена на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області. 

Як відомо, 4 березня у британському Солсбері чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були шпиталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною. Постраждалими виявилися російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великої Британії, та його донька.

Після того, у Великій Британії шпиталізували двох поліцейських, які займались розслідуванням отруєння екс-співробітника російської розвідки Сергія Скрипаля.

7 березня ЗМІ повідомили, що речовину, якою у Великій Британії, імовірно, отруїли Скрипаля, було використано під час штурму захопленого терористами театрального центру в Москві (Росія) на Дубровці в 2002 році. Це був газ «Новачок».

28 березня стало відомо, що Сергія Скрипаля та його доньку Юлію отруїли нервово-паралітичною речовиною в їхньому будинку в Солсбері.