У Британії госпіталізували колишнього російського розвідника, якого отруїли невідомою речовиною

У Британії госпіталізували колишнього російського розвідника, якого отруїли невідомою речовиною

Полковник Сергій Скрипаль до 1999 року служив у головному розвідувальному управлінні Росії

У британському Солсбері напередодні, 4 березня, чоловіку і жінці стали погано в торговому центрі, після чого вони були госпіталізовані з серйозним отруєнням невідомою речовиною.

За інформацією «Бі-бі-сі», отруєний чоловік - це російський розвідник Сергій Скрипаль, який був засуджений в РФ за шпіонаж на користь Великобританії, а потім в рамках обміну між країнами його було передано Лондону, пише «Медуза». 

Після госпіталізації постраждалих у торговельний центр прибули спеціалісти у захисних костюмах, які розпочали очищення прилеглої території.

Поліція також прибула до будинку Скрипала у Солсбері.

Полковник Сергій Скрипаль до 1999 року служив у головному розвідувальному управлінні Генштаба Росії. Він був затриманий за підозру в шпіонажі на британське розвідування в 2004 році. Два року потому Скрипаля приговорили до 13 років строгого режиму.

В 2010 році Скрипаль і ще троє засуджених в Росії були помилувані в рамках операції з обміну між російськими, американськими та британськими спецслужбами. В Росію повернулись десять агентів, розкриті в США, в тому числі Анна Чапман.

У 2006 році в Лондоні від радіоактивного отруєння загинув колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко. Британське слідство прийшло до висновку, що Литвиненко був убитий російськими спецслужбами.

Зокрема 21 січня 2016 року в Лондоні було представлено доповідь британського судді Роберта Оуена за підсумками публічного розслідування смерті Литвиненка. У документі йдеться про причетність до його загибелі російської влади. Суддя назвав «імовірно причетними» до загибелі Литвиненка колишнього голову ФСБ Миколу Патрушева та президента Росії Володимира Путіна.

У листопаді 2016 року експерта з радіації Метью Панчера, який розслідував отруєння агента російських спецслужб Олександра Литвиненка, було знайдено мертвим через п'ять місяців після поїздки до Росії. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: