У Туреччині знайдено «список покупок», якому 3500 років (фото)

Дослідники виявлили у Туреччині цікавий стародавній артефакт
фото: Міністерство культури і туризму Туреччини

Клинописна табличка проллє світло на економіку та державний устрій пізньої бронзової доби

Археологи, які ведуть розкопки кургану Аччана, також відомого як Ескі Алала, у Туреччині, виявили клинописну табличку віком 3500 років. Коли дослідники розшифрували текст, написаний на ній, він виявився стародавнім переліком покупок. Про це пише Gazete Duvar.

Курган Аччана розташований у місті Алала у південній турецькій провінції Хатай. Міністр культури та туризму Туреччини Мехмет Ерсой розповів, що археологи виявили клинописну табличку під час реставраційних робіт у старому місті Алала.

У своїй заяві у своєму акаунті в соцмережі X Ерсой заявив, що, згідно з першими дослідженням клинописна табличка, яка датується 15 століттям до нашої ери, містить записи про велику кількість покупок меблів. Він написаний аккадською мовою – мертвою мовою, якою говорили в давній Месопотамії.

Клинописну табличку знайшли на території турецької провінції Хатай

«Ми віримо, що ця табличка, вагою 28 грамів, запропонує новий погляд на економічну структуру та державну систему пізньої бронзової доби».

У свою чергу дослідники заявляють, що знахідка привертає увагу своїми розмірами від 4,2 до 3,5 сантиметрів, товщиною 1,6 сантиметрів і вагою 27,85 грамів.

Клинопис, що характеризується клиноподібними відбитками, був важливим засобом спілкування в давнину. Аккадці використовували фонетичний підхід, записуючи свою мову шумерськими фонетичними знаками.

Дослідники вважають, що перші рядки таблички фіксують купівлю великої кількості дерев’яних столів, стільців і табуретів, а також хто їх купив або кому вони були подаровані.

Раніше під час митного контролю міжнародного поштового відправлення київські митники вилучили з посилки, яка прямувала до США, три археологічні артефакти з 6 тисячоліття до н.е. Зазначається, що відшліфовані камені з чіткими гранями митники виявили у посилці, яка прямувала з Кривого Рогу до США. 

Читайте також: У Львові експонуватимуть бойову сокиру часів Київської Русі з інкрустацією у вигляді тризуба