Росія кардинально змінила риторику щодо угоди на транзит газу через Україну

«У разі непродовження транзитної угоди після 2024 року Україна завдасть удару країнам ЄС»
фото з відкритих джерел

Росія намагається повернутися до газового шантажу України

Російські чиновники почали неочікувано «дбати» про енергетичну безпеку Європи. Заступник глави МЗС РФ заявив, що в разі непродовження транзитної газової угоди після 2024 року Україна завдасть удару країнам ЄС.

«У разі непродовження транзитної угоди після 2024 року Україна завдасть удару країнам ЄС, які купують російський газ, і одночасно сама вистрілить собі в ногу, втративши дивіденди від транзиту», – каже Галузін.

Водночас Австрія вже заявила, що не очікує на подовження транзитного контракту між «Нафтогазом» і «Газпромом» після 2024 року. Про це заявив екскерівник OMV (нафтогазовий концерн) Герхард Ройсс і зазначив, що до цього треба підготуватися і в Австрії.

Зазначимо, що наприкінці травня голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов поділився планом, що «до 2027 року ми цілком здатні наростити газовидобування настільки, щоб не лише покрити власні потреби, а й бути значним експортером в ЄС. Російського газу там не має бути взагалі». Чернишов також зазначив, що російські енергоресурси зруйнували мир у Європі, а от українські ресурси навпаки здатні повернути безпеку на континент. 

Нагадаємо, що нещодавно Молдова заявила, що більше не залежить від російського газу. До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Молдова повністю залежала від російських енергоресурсів.

До слова, Росія вимушена прикручувати газовий кран. За словами російського диктатора Путіна, скорочення видобутку газу – це «абсолютно стабільна ситуація».  За його словами, ціни на газ «трошки привпали» від встановленого рівня.