Ключі від Луцька. Садовий публічно вступив у союз із Коломойським

Ціна мандата
Ключі від Луцька. Садовий публічно вступив у союз із Коломойським
Ігор Коломойський та Андрій Садовий
Фото: portal.lviv.ua

Що змусило Альону Бабак від «Самопомочі» відмовитися від мандата

Добровільна відмова від мандату депутата Верховної Ради від «Самопомочі» Альони Бабак може призвести до змін у політичному ландшафті у такому далекому від столиці регіоні, як Волинь. Справа в тому, що наступним, 36-м, номером у парламентському списку «Самопомочі» йде Юлія Вусенко, яка наразі є секретарем Луцької міськради. Посада ця важлива тим, що після смерті мера Луцька Миколи Романюка 3 лютого секретар виконує обов’язки міського голови. Тож, якщо Вусенко йде в парламент, посада секретаря-«мера» стає вакантною. Мало сумнівів, що її намагатиметься застовпити за собою найбільша фракція «Укроп», яка налічує в міськраді 15 місць. Популярність «Укропу» на Волині пов’язана із впливовим у регіоні головою облради Ігорем Палицею, який давно «засіває» місто через свій благодійний фонд. Палиця – партнер олігарха Ігоря Коломойського, який, у свою чергу, має певний вплив на мера Львова та лідера «Самопомочі» Андрія Садового. Тож відмова Альони Бабак від мандату дуже схожа на «договірняк» між Садовим та Палицею заради красивого звільнення місця секретаря міськради. Такий ситуативний союз із людьми Коломойського відбувається на тлі нового витка давнього конфлікту львівського мера з Банковою. Як повідомляв «Главком», після розмови з Петром Порошенком та головою МВС Арсеном Аваковим з приводу блокади на Донбасі, в якій беруть активну участь депутати від «Самопомочі», Садовий заявив, що прокуратура готується вручити йому підозру у скоєнні кримінального злочину. А після цього на Донбасі почалася зачистка блокадників.

Альона Бабак (Фото: 24 канал)

Альона Бабак (Фото: 24 канал)

Свій дивний вчинок поки що чинний депутат Бабак пояснила тим, що політична діяльність виявилася для неї важкою. Приблизно так само пояснювала складання мандата в цьому скликанні радикалка Злата Огневич, котра також звільнила депутатське крісло задля доньки першого голови Конституційного суду Тетяни Юзькової. Ще раніше добровільно відмовився від мандату нардеп від «Батьківщини» Дмитро Шлемко, аргументувавши це бажанням дати дорогу «молодим та енергічним». Таким став один зі спонсорів партії та близький соратник Юлії Тимошенко – на той момент 41-річний Валерій Дубіль. Схему зі Шлемком також пояснювали великою домовленістю, аби Дубіль, який у минуле скликання потрапив, вигравши в 205-му окрузі на Чернігівщині, не заважав близькому до президента Сергію Березенку на перевиборах саме у цьому окрузі.

Зрозуміло, що зараз у «Самопомочі» заперечують будь-які підкилимні домовленості. Садовий навіть заявив, що ситуація «створює певну складність»: «Ми разом з Юлією Вусенко вирішуватимемо, як будемо проходити цю дорогу».

Мер Луцька Микола Романюк пішов з життя 3 лютогоМер Луцька Микола Романюк пішов з життя 3 лютого

Вусенко свого часу була обрана секретарем у міськраді Луцька, оскільки «Самопоміч» входила в ситуативну промерську більшість. Але після смерті Романюка з БПП у Палиці вирішили брати владу в місті в свої руки. Зараз робота Луцької міськради фактично паралізована через відсутність кворуму якраз через саботаж «Укропу». Мотивація соратників Палиці зрозуміла: в разі, якщо секретар буде їхньою людиною, їм не потрібне оголошення позачергових виборів міського голови. Виборчий процес може бути запущено, якщо міськрада прийме рішення про взяття до відома факту смерті міського голови та припинення його повноважень. Це буде автоматичним клопотанням до Верховної Ради, яка і має прийняти відповідне рішення про призначення виборів.

«Укроп» та Вусенко давно мають натягнуті відносини. Так, очільник фракції «Укроп» Ігор Поліщук стверджував, що депутатам, котрі не підтримують Вусенко як виконувача обов'язків міського голови, погрожують невідомі. На що секретар міськради заявила, що на неї чинять шалений тиск та стежать за нею, у зв'язку з чим вона написала заяви до правоохоронних органів. У неділю Вусенко було помічено в Києві, на з’їзді «Самопомочі». Цікаво, що на цьому заході, який не викликав великого ажіотажу серед журналістів, окрім камер телеканала Садового «24», з'являлися й камери каналу «1+1» – перлини медіа-імперії Коломойського. Вусенко поки що йде від відповідей про майбутнє депутатство та закликає винести питання позачергових виборів мера Луцька на всеукраїнський рівень. Про це соратниця Садового розказала у бліц-інтерв’ю «Главкому».

«Ситуація в Луцьку є надзвичайно складною»

Юлія Вусенко (Фото: konkurent.in.ua)

Юлія Вусенко (Фото: konkurent.in.ua)

Ви вже визначилися, чи підете в депутати Верховної Ради, де будете однією з чотирьох сотень, чи залишитесь на нинішній посаді – фактично керівника обласного центру?

На сьогодні чинним депутатом Верховної Ради є Альона Бабак, а я є секретарем Луцької міської ради. Є певні процесуальні моменти, і наразі це питання не є коректним.

Але для себе ви вирішили це питання?

Для себе я вирішила це питання, коли приймала рішення брати участь у виборах до парламенту. Ми дали можливість громаді обговорити наші списки, і для мене не є сюрпризом, що я – 36-й номер у списку.

Для вас вчинок Бабак не став сюрпризом?

Ні, вона проговорювала це питання і на фракції, і з лідером партії. Ніхто нічого не приховував. Сьогодні ситуація, що склалася в Луцьку, є надзвичайно складною. В такий момент ключовим для мене є забезпечити конституційне право лучан обрати нового міського голову. У жодному разі не затягнути цей процес і зробити все від мене залежне, аби ми вчасно організували перевибори міського голови. Наразі є політичні сили, зокрема партія «Укроп», яка представлена величезною кількістю депутатів, котрі ці процеси затягують. Треба виносити це питання на загальноукраїнський рівень, аби лучани мали право обрати голову міста. Міськрада має прийняти рішення про взяття до відома факту смерті міського голови та припинення його повноважень. Але ми двічі вже не можемо зібратись, аби це зробити.

Прийняття такого рішення означає автоматичне подання клопотання у Верховну Раду, а вона вже приймає рішення про дострокові вибори. Тим, хто блокує таке рішення, вигідно не йти на вибори, а отримати свою людину на посаді секретаря міськради, яка весь цей перевиборний час виконуватиме обов’язки міського голови.

Для цього треба змістити вас. Тож ваш похід у парламент відкриває двері для такого сценарію. Ви із Садовим уже спілкувались на тему, як вирішити цю дилему? Він вже висловився в дусі, що «ситуація досить складна».

Про це говорить не лише він, а й усі депутати нашої фракції на всіх рівнях.

Наскільки «Укроп» зараз контролює ситуацію в міськраді, аби силою вас змістити і призначити нового секретаря? Чи в них вистачить голосів на цю операцію?

Це процес не одного дня і моменту. Є ціла низка процесуальних дій, які треба зробити. Зараз я – секретар міськради, і це не зміниться за одну годину або два дні, це взагалі нереально. Звісно, вони можуть мене змістити, але це питання до Палиці та «Укропу».

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Садовий після зустрічі з Порошенком чекає, що Генпрокуратура вручить йому підозру
Садовий після зустрічі з Порошенком чекає, що Генпрокуратура вручить йому підозру
Андрій Садовий
Пограбування «Самопомочі». БПП готує переворот у фінансуванні партій партійна каса
«Самопоміч» хочуть позбавити грошей за «жіночу квоту». У Садового обурені
«Самопоміч» хочуть позбавити грошей за «жіночу квоту». У Садового обурені
Олена Бабак
Нардеп від «Самопомочі» складе депутатські повноваження
Сімейна «Самопоміч»: як секретар міськради Дніпра допомагає бізнесу батька
Сімейна «Самопоміч»: як секретар міськради Дніпра допомагає бізнесу батька Гроші
Андрій Садовий
Садовий пожалівся, що по всій Україні заблоковано 50 фур з львівський сміттям
В'ячеслав Мішалов
Фірми родини секретаря міськради Дніпра від «Самопомочі» виграли тендерів на півмільярда – ЗМІ
Олег Ляшко. Його партійці вирішили, що було б доцільним закупити на бюджетні кошти куртки та футболки з партійною символікою
Куртки для Ляшка, вудочки для Яценюка. На що партії витратили 160 млн бюджетних коштів Партійна каса
Андрій Садовий
Великі роковини. Як Львів розмовляв російською мовою
Дата публікації новини: