Що купити, аби смачно і поживно харчуватися під час блекауту
«Люди мого покоління пам'ятають «холодильник Україна»…»
Сьогодні була цікава розмова на одному телеканалі, як підготуватися до можливого блекауту: які продукти купувати, а які не треба, як зберегти куплене, яку воду купити і скільки, і чи взагалі буде можливість щось купувати.
Практичні житейські питання.
Враховуючи, що це далеко не перша така телевізійна розмова і мабуть не остання, вирішив викласти декілька думок. Тим більше, що деякі «експерти» вже почали нас лякати, мовляв «усе пропало».
Перше: ніде нічого не пропало
Керівники основних торгових мереж підтвердили мені, що більшість з них купили генератори, асортимент першої необхідності на прилавках є, та й звичний не дуже змінився.
Тому варіанту подій, за якого завтра голодний натовп шукатиме по місту крамницю з харчами, не буде. Буде де купити, і буде що.
Головне, щоби було за що
Друге: чим запастися зараз
Є два асортименти: сільський та міський. У селі зварити їсти простіше, зрештою є грубка, або на вулиці у казанку можна супчик зробити, та й продукти, в основному, свої.
А от містянам буде складніше. Але виключаємо емоції, не піддаємося паніці, не купуємо все підряд. Є цікавий підхід, як скупитися у такій екстремальній ситуації – «принцип бутерброда» на декілька днів.
Почали з хліба – традиційний не підходить, краще крекери, солоне печиво чи нейтральне, бутербродне, із великим терміном придатності. На нього – сир, краще твердий. Наверх – щось м'ясне, бажано копчене чи напівкопчене, ніяких варених ковбас чи сосисок. І на завершення – овочі.
Купуємо консерви рибні, тверді сири (до речі, є великий вибір українських виробників), консервовані овочі.
Щодо молочних продуктів, безпрограшний варіант – молоко ультрапастеризоване. Питання, чи будуть у ньому молочнокислі бактерії – відкрите, але воно довго зберігається і збагатить ваш раціон.
Окремо про хіт серед продуктів цього року – яйця. Їх у прохолодному темному місці можна сміливо зберігати до 90 днів.
Можна купити снеки, сухі сніданки, батончики, концентровані супи – те, що ви у мирні часи вважали не зовсім здоровою їжею.
Третє: де та як зберігати?
Люди мого покоління пам'ятають «холодильник Україна», а молоде покоління може не гуглити, там ви нічого не знайдете. «Холодильник Україна» – це сітка з харчами, що вішалася на кватирку, і на морозі все чудово зберігалося. Або можна винести свої запаси на балкон.
Четверте: вода
За роки незалежності ми відвикли, а молоде покоління і не знає, що таке ванна води, набрана, бо воду дають погодинно. Для технічних потреб бажано мати хоча б пару 5-літрових бутлів, а от для пиття краще купити мінеральну – газовану та негазовану. Думки дієтологів та фармацевтів різні, тому візьміть в асортименті.
Такий простий підхід гарантуватиме вам смачне та поживне харчування навіть за умови блекауту.
Я розумію заклики влади бути готовими до найгірших варіантів, у цьому їхня робота, а наша задача – дослухатися та підготуватися. Але я вірю у ЗСУ, наших енергетиків і переконаний що блекауту не буде. А от перемога точно буде.