Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Що купити, аби смачно і поживно харчуватися під час блекауту

На випадок блекауту у якості холодильника можна використати балкон, або покласти харчі у торбинку і вивісити за вікном
фото: lenta.ua

«Люди мого покоління пам'ятають «холодильник Україна»…»

Сьогодні була цікава розмова на одному телеканалі, як підготуватися до можливого блекауту: які продукти купувати, а які не треба, як зберегти куплене,  яку воду купити і  скільки, і чи взагалі буде можливість щось купувати.

Практичні житейські питання.

Враховуючи, що це далеко не перша така телевізійна розмова і мабуть не остання, вирішив  викласти  декілька думок. Тим більше, що деякі «експерти» вже почали нас лякати, мовляв «усе пропало».

Перше: ніде нічого не пропало

Керівники  основних торгових мереж підтвердили мені, що більшість з них купили генератори, асортимент першої необхідності на прилавках є, та й звичний не дуже змінився.

Тому варіанту подій, за якого завтра голодний натовп шукатиме по місту крамницю з харчами, не буде. Буде де купити, і буде що.

Головне, щоби було за що

Друге: чим запастися зараз

Є два асортименти: сільський та міський. У селі зварити їсти простіше, зрештою є грубка, або на вулиці у казанку можна супчик зробити, та й продукти, в основному, свої.

А от містянам буде складніше. Але виключаємо емоції, не піддаємося паніці, не купуємо все підряд. Є цікавий підхід, як скупитися у такій екстремальній ситуації – «принцип бутерброда» на декілька днів.

Почали з хліба – традиційний не підходить, краще крекери, солоне печиво чи нейтральне, бутербродне, із великим терміном придатності. На нього – сир, краще твердий. Наверх – щось м'ясне, бажано копчене чи напівкопчене, ніяких варених ковбас чи сосисок. І на завершення – овочі.

Купуємо консерви рибні, тверді сири (до речі, є великий вибір українських виробників), консервовані овочі.

Щодо молочних продуктів, безпрограшний варіант – молоко ультрапастеризоване. Питання, чи будуть у ньому молочнокислі бактерії – відкрите, але воно довго зберігається і збагатить ваш раціон.

 Окремо про  хіт серед продуктів цього року – яйця.  Їх у прохолодному темному місці можна сміливо зберігати до 90 днів.

Можна купити снеки, сухі сніданки, батончики, концентровані супи –  те, що ви у мирні часи вважали не зовсім здоровою їжею.

Третє: де та як зберігати?

Люди мого покоління пам'ятають «холодильник Україна», а молоде покоління може не гуглити, там ви нічого не знайдете. «Холодильник Україна» – це сітка з харчами, що вішалася на кватирку, і на морозі все чудово зберігалося. Або можна винести свої запаси на балкон.

Четверте: вода

За роки незалежності ми відвикли, а молоде покоління і не знає, що таке ванна води, набрана, бо воду дають погодинно. Для технічних потреб бажано мати хоча б пару 5-літрових бутлів, а от для пиття краще купити мінеральну –  газовану та негазовану. Думки дієтологів та фармацевтів різні, тому візьміть в асортименті.

Такий простий підхід гарантуватиме вам смачне та поживне харчування навіть за умови блекауту.

Я  розумію заклики влади бути готовими до найгірших варіантів, у цьому їхня робота, а наша задача – дослухатися та підготуватися. Але я вірю у ЗСУ, наших енергетиків і переконаний що блекауту не буде. А от перемога точно буде.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: