СБУ та митниця перешкодили вивезенню за кордон частини колекції «Платар», яка належить Таруті

Приватну колекцію культурних пам’яток «Платар» заснували підприємець Сергій Платонов (помер у 2005 році) та підприємець і політик Сергій Тарута
фото з відкритих джерел

 СБУ підтвердила факт відкриття провадження за інцидентом 

Служба безпеки України спільно з митницею перешкодила спробі вивезти за кордон  китайську частину колекції «Платар», яка належить бізнесмену Сергію Таруті. Про це повідомляє «Бабель».

Вивозити за кордон культурні цінності з приватних чи державних колекцій можна лише після державної експертизи й отримання дозволу на вивезення. За інформацією видання,  частину «Платару» особи, яких видання не називає, намагалися вивезти без належних документів. Митникам пред’явили папери, згідно з якими історичні артефакти колекції не є культурними цінностями. З’ясувати це тепер мають в Інституті судових експертиз Міністерства юстиції. Зараз колекція перебуває в Києві.

Прессекретар Тарути повідомила, що зараз бізнесмен перебуває в закордонному відрядженні.

Приватну колекцію культурних пам’яток «Платар» заснували підприємець Сергій Платонов (помер у 2005 році) та підприємець і політик Сергій Тарута. До китайської частини колекції належать роботи китайських майстрів кінця XVIII — початку XIX сторіччя. Зокрема, особисті речі останнього китайського імператора Пуї.

Раніше повідомлялося, що дружина одного з керівників митниці перевезла через кордон $760 тис. готівкою.

Читайте також: Всюди, де Росія «допомогала», – випалена земля