18 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

18 липня – Міжнародний день Нельсона Мандели
фото з відкритих джерел

Сьогодні не можна відмовляти у допомозі тим, хто її потребує

18 липня відзначається Всесвітній день слухання, Міжнародний день Нельсона Мандели та День народження «Тетріса». Віряни вшановують пам’ять святих мучеників Якинта й Еміліяна.

Всесвітній день слухання

Це щорічна глобальна подія, яка відзначається 18 липня. День присвячений розумінню світу та природного середовища, суспільств і культур через практику слухання та польових записів. Це день, коли варто заспокоїтися, «відкрити вуха» і вивчати звукові ландшафти. Цей день проводить World Listening Project – неприбуткова організація, що займається дослідженням акустичної екології, дисципліни, яка вивчає взаємовідносини між людиною і світом природи, опосередковані звуком.

Міжнародний день Нельсона Мандели

Нельсон Мандела – той, кому вдалося подолати апартеїд (расова дискримінація), захисник прав і свобод, політичний в’язень, миротворець.

У період існування апартеїду був одним із найвідоміших активістів у боротьбі за права людини, за що 26 років провів у в'язниці. В 1990 році правозахисника звільнили з ув'язнення, а в 1993-му нагородили Нобелівською премією миру.

Через рік, навесні 1994 року, відбулися перші у Південній Африці загальні вибори із наданням повних виборчих прав усім мешканцям багатонаціональної країни. За їхніми результатами Нельсон Мандела став президентом ПАР – і першою темношкірою людиною, яка обійняла цю посаду.

Мандела був і залишається одним з найбільших моральних лідерів нашого часу і доказом того, що навіть одна людина здатна подолати несправедливість у великих масштабах. На знак визнання вкладу Нельсона Мандели в боротьбу за мир та загальнолюдські цінності, ООН встановила Міжнародний день Нельсона Мандели, який світ щороку відзначає 18 липня.

День народження «Тетріса»

Щорічно 18 липня День народження відзначає «Тетріс», бо саме цього дня у 1985 році було випущено електронну версію відомої комп’ютерної гри. Винахідник «Тетріса» – вчений на ім’я Олексій Пажитнов. Вперше світ побачив гру 6 червня 1984 року.

«Тетріс» – це головоломка, що побудована на основі «тетраміно» (геометричні фігури, які складаються з чотирьох квадратів).

Яке сьогодні релігійне свято

18 липня в церковному календарі – день пам’яті святих мучеників Якинта й Еміліяна.

Святий Якинт жив у ІІ столітті, був молодим придворним імператора Траяна. Якинт був таємним християнином, що призвело до його арешту і мук після того, як він відмовився брати участь у язичницьких обрядах. Під час святкування ідолів Якинт не захотів принести їм жертву, за що був ув'язнений і позбавлений їжі. Він помер від голоду, залишаючись вірним своїй вірі до кінця.

Святий Еміліян жив у IV столітті і був римським воїном в Доростолі (сучасна Болгарія). Під час правління імператора Юліана Відступника, Еміліян був ревним християнином. 362 року, коли Юліан відновив переслідування християн, Еміліян відмовився поклонятися язичницьким богам. Він був викритий і заарештований. Його катували і зрештою спалили на вогнищі.

Читайте також:  Церковний календар на липень 2024 року

Що не можна робити цього дня

  • Забороняється лихословити, лаятися, сваритися.
  • Не можна відмовляти у допомозі тим, хто її потребує.
  • Не варто переїдати, тому що це призведе до фінансових труднощів.

Народні прикмети

  • Якщо кусаються мухи, то чекайте на негоду.
  • На нижніх гілках берези з'явилися жовті листочки – осінь прийде пізно і буде теплою.
  • На верхівці ялини з'явилися шишки – до пізньої зими.
  • Спекотний день – до холодного грудня.

Пам’ятні події 18 липня

  • 64 – У Римі здійнялася «Велика пожежа», яка не вщухала протягом тижня й знищила практично весь (10 з 14 кварталів) Рим (згорів навіть імператорський палац).
  • 1672 – У розпалі міжусобної боротьби в час Руїни відбулася битва під Четвертинівкою, сили Дорошенка перемогли Ханенка.
  • 1870 – Перший Ватиканський собор майже одностайно ухвалив Першу догматичну конституцію «Про церкву Христову».
  • 1878 – Шведський полярний дослідник Адольф Ерік Норденшельд першим пройшов північним шляхом з Атлантичного океану в Тихий.
  • 1898 – П'єр і Марія Кюрі представили в Паризьку Академію доповідь про те, що, окрім урану, існують і інші радіоактивні елементи.
  • 1936 – У Радянському Союзі почався перший турнір за Кубок СРСР з футболу.
  • 1946 – Відновлено в еміграції Спілку української молоді.
  • 1947 – Король Великої Британії Георг VI підписав закон про незалежність Британської Індії.
  • 1968 – Засновано компанію «Intel».
  • 1972 – Звинувативши СРСР у зриві графіка постачання озброєння, єгипетський президент Анвар Садат поставив вивести з країни 20 тисяч радянських військових «радників».
  • 1995 – Біля стін Софійського собору в Києві поховано українського Патріарха Володимира.
  • 2023 – «Вояджер-2» обігнав «Піонера-10» за віддаленістю від Сонця і став 2-м після «Вояджера-1».

Іменини

День ангела сьогодні святкують Василь, Гавриїл, Геннадій, Григорій, Теодор, Федір, Уляна, Юліана.

Читайте також: