Що українців турбує, окрім війни? Соцопитування вказало три проблеми

Респондентам запропонували вибрати із 3 найактуальніших проблем особисто для них станом на сьогодні
фото: Detector

Мешканці різних регіонів України відверто розповіли про свої найбільші проблеми станом на сьогодні

З моменту повномасштабного вторгнення минуло понад півтора року, і українці відповіли, що їх найбільше непокоїть станом на сьогодні. Опитування проводилось у період з 4 по 10 серпня, і його результати опублікував Український інститут майбутнього.

У ході проведення опитування 1200 респондентам запропонували вибрати три найактуальніші проблеми особисто для них станом на сьогодні.

У публікації йдеться, що варіант із повномасштабним вторгненням не називався, оскільки займав лідируючу позицію в усіх попередніх дослідженнях. При цьому у запропонованому списку вказувалися проблеми, які є наслідком вторгнення або пов'язані з ним.

Згідно з відповідями українців, найактуальнішими проблемами для них є:

  • Високі ціни – 51% респондентів.
  • Відсутність стабільності/впевненості у завтрашньому дні – 50%.
  • Низький дохід – 37%.
  • Відсутність фізичної безпеки через обстріли – 34%.
  • Високі тарифи на комунальні послуги – 33%.
  • Неможливість будувати плани – 30%.
https://news.uifuture.org/zvit-za-rezultatami-onlayn-doslidzhe/?fbclid=IwAR1D-roWjmbsJ_J7uKqGy2udrKMjZj0Ow4jf0I5Q02MRmiRHPbszCKKi0ZA

Дані дослідження говорять про те, що фінансові проблеми та невпевненість у майбутньому українці ставлять вище за питання фізичної безпеки.

Крім цього, рейтинг проблем залежить від статі, віку та регіону проживання – наприклад, жителі східних та південних областей частіше респондентів із західних, північних та центральних відзначали відсутність фізичної безпеки через обстріли. Водночас для жителів Сходу ця проблема посідає перше місце.

https://news.uifuture.org/zvit-za-rezultatami-onlayn-doslidzhe/?fbclid=IwAR1D-roWjmbsJ_J7uKqGy2udrKMjZj0Ow4jf0I5Q02MRmiRHPbszCKKi0ZA

Нагадаємо, тема волонтерства вкрай актуальна в умовах повномасштабної війни, а допомога ЗСУ є найбільш популярним форматом волонтерства серед людей. В рамках опитування українці розповіли, яку кількість грошей у червні та липні 2023 року передали на Збройні сили України.

Також ми писали, що восени у польських школах значно скоротиться число дітей з України. Багато біженців планували повернутися до України після закінчення навчального року і хотіли, щоб їхні діти з вересня могли повернутися до українських шкіл. На початку 2023 року в Польщі налічувалося 955 тисяч українців зі статусом Pesel Ukr, а зараз біженців менше, за деякими оцінками – на 15-20%.

Читайте також: Поверніться і народжуйте! Український уряд має план