«Осіннє подорожчання» почалося: які овочі та фрукти вже зростають в ціні
Закупівельні (гуртові) ціни на ринку плодоовочевої культури протягом перших двох тижні жовтня збільшилися
Гуртові ціни на огірки станом на 16 жовтня в порівнянні з 2 жовтня підвищилися в 2,5 раза до 10 гривень/кг, а на виноград –знизилися на 15-20% до 43-45 гривень/кг, тоді як раніше повідомлялося про можливе подорожчання яєць на 20%.
Про це Українським Новинам повідомив аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Іван Колодяжний.
«Закупівельні (гуртові) ціни на ринку плодоовочевої культури протягом перших двох тижні жовтня збільшилися», – сказав він.
Зокрема, ціни на помідори зросли на 17,6% до 20 гривень/кг, на огірки – в 2,5 раза до 10 гривень/кг.
Водночас закупівельні ціни на молоду картоплю і цибулю в середині жовтня зупинилися на рівні 6 гривень/кг і 2,8-3 гривень/кг відповідно, а морква за останні 2 тижні подешевшала на 25% до 3 гривень/кг.
Вартість буряка збереглася на рівні 3-4 гривень/кг, однак вартість перцю солодкого зеленого незначно зросла з 14 гривень/кг до 14,5 гривні/кг, жовтого – на 16,7% до 28 гривень/кг, червоного –з 23–23,5 гривні/кг до 24 гривень/кг.
Закупівельна ціна сливи зросла на 46,7% до 22 гривень/кг, персиків –на 55-60% до 47,5 гривень/кг, а вартість груші збереглася на рівні 42-45 гривень/кг.
Протягом жовтня середня ціна малини зросла на 26% до 95 гривень/кг, при цьому ціни на на деякі сезонні ягоди за 2 тижні збільшилися, на інші – залишилися на тому ж рівні.
Так, лохина подорожчала на 27,6% до 370 гривень/кг, а ціна на виноград зменшилася на 15-20% до 43-45 гривень/кг.
Диня за вказаний період подорожчала в 3 рази до 18 гривень/кг.
Раніше повідомлялося, що капуста в Україні подорожчала на 22% за тиждень.
Нагадаємо, Мінекономіки склало прогноз зростання тарифів на три роки.