Квіти замість Щорса: французький митець зробив подарунок Києву до Дня Незалежності (фото)

До Дня Незалежності України французький вуличний скульптор Джеймс Коломіна представив ще одну роботу в столиці
Фото: Instagram James Colomina

Інсталяція символізує оновлення та надію для України

На постаменті в Києві, де раніше стояла статуя радянського командира Миколи Щорса, французький художник Джеймс Коломіна встановив нову скульптуру. Своє творіння, «Дівчинка з соняшниками», митець подарува українцям на честь Дня Незалежності. Ця робота уособлює відмову від гнітючого минулого та прагнення до світлого майбутнього, свободи та гордості, повідомляє «Главком» . 

22 серпня Джеймс Коломіна уже встановив іншу скульптуру на знаковій площі Києва Майдані Незалежності – «Посланник». Це дитина, яка виходить зі стіни Головпоштамту, щоб намалювати тризуб. Вона символізує підтримку України та вшанування її героїв. Для Коломіни, уродженця Тулузи, міста-побратима Києва, цей проєкт має особливе значення.

Фото: Instagram / James Colomina

Скульптури Коломіни не лише несуть послання надії, але й викривають жорстокість війни.

Фото: Instagram / James Colomina

«Це насильство ілюструє лють Путіна, військового злочинця, готового пожертвувати невинними життями заради своїх амбіцій. Мої роботи – це акт спротиву проти ставлення людини, яка відкрито висміює страждання інших», – пояснює художник.

фото: Instagram / James Colomina

Важливо, що на початку повномасштабного вторгнення Росії, художник Джеймс Коломіна без дозволу встановив скульптуру Путіна на іграшковому танку в пісочниці Люксембурзького саду в Парижі. Після цього ця скульптура подорожувала різними містами: спочатку її перемістили до Барселони і тимчасово розмістили в пісочниці саду Жоана Міро, потім її виставили в Центральному парку Нью-Йорка, а пізніше – у Ріджентс-парку Лондона.

Фото: Instagram / James Colomina

До першої річниці вторгнення ця скульптура була встановлена біля Європарламенту в парку Леопольда в Брюсселі. 3 серпня 2023 року Путіна «посадили» в Римі, у парку Вілла Боргезе. Скульптура продовжує своє переміщення, символізуючи те, що війна все ще триває.

Інсталяції Джеймса Коломіни привертають міжнародну увагу до нагальної необхідності припинення війни, водночас підкреслюючи стійкість і мужність українського народу в цей важкий час.

Нагадаємо, що в суботу, 9 грудня 2023 року, на світанку столичні комунальні служби розпочали демонтаж пам'ятника Миколі Щорсу.

Як відомо, у листопаді 2023 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка прискорила процедуру демонтажу пам'ятників Пушкіна і Щорса в Києві.

До слова, 4 листопада з обеліска на честь міста-героя Києва на Галицькій площі (колишня площа Перемоги) було демонтовано зірку на монументі.

Читайте також: Глава Інституту національної пам’яті назвав радянських полководців, пам’ятники яких треба зберегти