На російському кінофестивалі зробили гучну заяву щодо Сенцова та Серебренникова (відео)

Олег Сенцов

Глава журі конкурсу «Дебют» Андрій Плахов підкреслив, що процеси над російським і українським режисерами «суто політичні»

У Сочі на церемонії вручення премії російського кінофестивалю «Кінотавр» голова журі основного конкурсу Олексій Попогребський і глава журі конкурсу «Дебют» Андрій Плахов оголосили зі сцени звернення на підтримку режисерів Кирила Серебренникова, обвинуваченого в розкраданні, і Олега Сенцова, засудженого за звинуваченням у тероризмі.

«Ми вважаємо обидва процеси над російським і українським режисерами суто політичними. Ми приєднуємо свій голос до голосів тих в Росії, Україні і в світі, хто бореться за свободу Серебренникова і Сенцова», - сказав Плахов.

Як відомо, раніше 79-річна російська актриса Лія Ахеджакова закликала колег «підняти хайп» і підтримати українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, який оголосив голодування у російській колонії.

Нагадаємо, український політв'язень Олег Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії. На його підтримку пройшли ряд акцій в Україні та світі.

28 травня у Федеральній службі виконання покарань Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу заявили, що Сенцов погодився отримувати підтримуючу терапію.

9 червня стало відомо про розмову Петра Порошенка із Володимиром Путіним, яка стосувалася політв’язнів. Було домовлено, що найближчим часом уповноважені з прав людини обох країн відвідують ув'язнених.