Новинський заявив, що Томос можна надавати, коли «розкольники покаються»

Вадим Новинський

Нардеп вважає, що та церковна структура, яка створюється зараз, створюється політиками

Томос про автокефалію може бути наданий країні, коли в ній є церковна єдність і коли немає паралельних юрисдикцій. Про це в ефірі ТРК «Україна» заявив лідер «Партії миру» Вадим Новинський.

«Коли всі, хто пішов в розкол в 1917 і в 1992 році покаялися і повернулися в лоно матері церкви, яка веде свій початок з 988 року. В лоно канонічної Української православної церкви під керівництвом митрополита Онуфрія. Тільки тоді можна надавати Томос», - заявив нардеп.

А всі решта способів, на його думку, не законні. Нардеп вважає, що та церковна структура, яка створюється зараз, створюється політиками, а «те що створюється політиками в церковних питаннях - швидко розсипається». Він заявив, що «історія знає приклади цього».

«Я хочу сказати, що політики приходять і йдуть, а церква була, є і буде. Я хочу побажати всім щоб віруючі брати приклад з Блаженнішого митрополита Онуфрія, який не піддається на вмовляння, матеріальні обіцянки і шантаж, і зберігає мужність і стійкість в цій важкій ситуації. Зрадники, звичайно будуть, але ними покористуються і забудуть, і їх не так багато, як запевняють в ЗМІ», - зазначає Новинський.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».