Найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков

Найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков
Предстоятель УПЦ КП Філарет
Фото: Главком

Собор обере предстоятеля єдиної помісної церкви

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков. Про це він сьогодні сказав на брифінгу журналістам на подвір'ї Володимирського собору. 

«Я думаю, що процес об'єднання буде швидкий. Ми домовимося, коли скличемо цей собор. А ми плануємо його скликати найближчим часом. А це буде Архієрейський собор. А це будуть архієреї УПЦ КП, архієреї УАПЦ та УПЦ МП, які захочуть», - сказав Філарет.

«Тепер це рішення про недійсність всіх цих заборон дає нам можливість об’єднатись тепер з архієреями московського патріархату, які захочуть об’єднатись з нами… Тобто тепер ми, архієреї всіх трьох церков, є законними, канонічними, благодатними, і тепер можемо при нашій добрій волі об’єднатись в одну православну канонічну церкву, яка буде потім визнана вселенським патріархом, і не тільки. Томос про автокефалію», - заявив Філарет.

За його словами, собор обере предстоятеля єдиної помісної церкви.

«Після того як ми отримаємо Томос і ввійдемо в молитовне єднання, буде продовжуватися процес з єпархіями і парафіями, монастирями Московського патріархату», - додав він.

Також Філарет оголосив, що Україна отримає Томос про автокефалію єдиної церкви найближчим часом. Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Також нагадаємо, 11 жовтня грецькі ЗМІ повідомили, що синод Вселенської патріархії ухвалив рішення про відновлення канонічного статусу предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ. Це означає зняття анафеми з патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української провославної автокефальної церкви Макарія.

Як відомо, 11 жовтня – третій і останній день триденного засідання синоду.

Речник УПЦ КП Євстратій Зоря відреагував на повідомлення про заяву митрополита Австрійського Арсенія про нібито відкладення питання української автокефалії.

Раніше митрополит Австрійський та екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) у розмові з католицькою агенцією новин KNA в Стамбулі заявив, що питання надання Українській православній церкві автокефалії поки що відкладене.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: