Офіс президента пояснив, як треба реагувати на «фейки» щодо російського вторгнення

На думку Михайла Подоляка, розповсюдження панічних настроїв щодо мажливого наступу РФ на Україну може роздмухуватися самою Росією
фото: detector.media

Радник Єрмака закликав журналістів коректно подавати інформацію та ретельно перевіряти факти

Вітчизняний інформаційний простір регулярно «бомбардується» фейками щодо невідворотності російського повномасштабного вторгнення в Україну і на них необхідно реагувати належним чином. Такою думкою в ексклюзивній колонці на «Главкомі» поділився радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

«Наприклад, чого варті лише публікації з картами «можливого» вторгнення або вкидання про те, що у Нормандському форматі нібито мають узгодити дату переговорів із бойовиками», – зазначив він.

На думку Подоляка, єдиною адекватною відповіддю на подібні «залякування» може бути лише своєчасне спростування фейків та ретельна перевірка будь-якої інформації.

Також радник голови президентського Офісу припустив, що таке розповсюдження неперевіреної та сумнівної інформації може бути як свідома гонитва журналістів за сенсаціями, так і «свідомий підігрів ситуації» з боку росіян чи інших зацікавлених сил.

«Чим більше інформаційної напруги, тим більше занепокоєння у суспільстві. Отже, більше економічних проблем, більше напруги на фінансовому ринку. Тому коректне подання інформації та елементарна перевірка фактів у достовірних джерелах – це зараз одне з основних завдань не лише для держави, а й для четвертої влади – журналістів. Не «хайпувати» і не спотворювати інформацію за таких умов є фундаментально важливим для збереження стабільних позицій держави», – пояснив Михайло Подоляк.

Також Подоляк закликав не вірити фейкам про конфлікт у міжнародних стосунках України і США.

Читайте також: