Пам’ятку архітектури Ніжина передали Українській православній церкві

Ніжин. Церква Іоанна Богослова

На сесії Чернігівської обласної ради депутати прийняли рішення про передачу Чернігівській єпархії ПЦУ пам'ятки архітектури у Ніжині. Про це повідомляє прес-центр облради.

«В числі прийнятих депутатами документів було рішення про передачу у довгострокове безоплатне користування пам'ятки архітектури «Церква Іоанна Богослова» (Іванівська церква) у місті Ніжині управлінню Чернігівської єпархії УПЦ (Православна Церква України)», - йдеться у повідомленні.

Церква Іоанна Богослова збудована у 1752 р. коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість.
Споруджена всередині 18 ст. на колишній Московській вулиці на місці дерев'яної церкви. За об'ємно-просторовим вирішенням вона належить до різновиду тетраконхових будівель. Церква мурована, однобанна, за типом – хрещата з короткими раменами (до сходу і заходу прилягають рівновисокі екседри) - центричний храм.
У 1954-1955 рр. проводились реставраційні роботи. В даний час в будівлі розташовано відділ Державного архіву Чернігівської області.

Раніше стало відомо, що громада у селі Лосинець на Львівщині приєдналася до Української православної церкви.

Нагадаємо, на Тернопільщині підписано розпорядження про затвердження статуту першої в області релігійної громади, що вирішила перейти з Російської православної церкви в Україні до новоствореної помісної Православної церкви України.

Крім того, патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук) розповів, що Храм святої Софії Київської – це материнський храм для церков різних конфесій українців. 

Зазначимо, що наприкінці березня у Словенії почала діяти Православна церква України.