СБУ викрила нові канали виїзду ухилянтів за кордон

Затримано сімох організаторів нелегальних трафіків
фото: СБУ

Вартість «квитка на втечу» – 12 тисяч доларів

Служба безпеки вчергове викрила та заблокувала канали незаконного виїзду за кордон ухилянтів. Про це повідомили в СБУ.

Під час слідчо-оперативних дій у різних регіонах України правоохоронці затримали сімох організаторів нелегальних трафіків.

«За гроші вони пропонували потенційним призовникам виїхати за межі нашої держави на підставі підроблених документів про сімейний стан або участь у волонтерському русі», — йдеться в заяві СБУ.

За інформацією правоохоронців, середня вартість так званого «квитка на втечу» становила 1,5-12 тис. доларів з людини. Сума залежала від кількості осіб і терміновості виїзду.

фото: СБУ
  • На Київщині СБУ викрила правопорушника, який продавав фіктивні посвідчення «багатодітного батька» або волонтера ухилянтам для виїзду за кордон.
  • На Закарпатті співробітники Головного управління внутрішньої безпеки СБУ затримали організатора каналу нелегальної міграції на передачі йому 12 тис. доларів. За цю суму він гарантував приховано вивезти за кордон цілу групу ухилянтів.
  • На Житомирщині знешкоджено групу осіб, члени якої допомагали з оформленням фіктивних шлюбів із жінками з інвалідністю. Серед організаторів схеми – очільниця місцевої громадської організації.
  • На Запоріжжі викрито зловмисників, які вносили недостовірні відомості до системи «Шлях». Для цього використовували свої зв’язки серед посадовців держустанов та перевізників.
  • На Миколаївщині затримано організатора, який підробляв свідоцтва про народження неповнолітніх дітей і продавав фальшиві документи потенційним призовникам.
  • У Дніпропетровській області викрито жителя регіону на оформленні ухилянтів до складу місцевої благодійної організації для їхнього виїзду за кордон нібито за гуманітарною допомогою.
фото: СБУ

Наразі організаторам схем повідомлено про підозру за ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через державний кордон). Зловмисникам загрожує від трьох до п'яти років з конфіскацією транспорту.

Нагадаємо, що нещодавно прикордонники затримали два мікроавтобуси з ухилянтами на Буковині. Чоловіки планували пішки незаконно перетнути кордон із Румунією.

Читайте також: