США та Канада обговорили відповідь на агресію Росії на Азові

В Державному департаменті США відбулася зустріч у форматі «2+2»

Глави зовнішньополітичних відомств, а також міністри оборони США й Канади зустрілися в п'ятницю в Вашингтоні, обговоривши серед напрямів двосторонньої взаємодії українське питання й засудивши останню ескалацію з боку РФ у морі.

Про це йшлося під час спільної прес-конференції в Держдепі за участю чотирьох міністрів США й Канади.

«На додаток до наших внутрішніх пріоритетів ми також опрацювали ряд глобальних проблем. Ми обговорили нашу роботу і взаємодію як членів НАТО, ми обговорили нашу відповідь на ситуацію в Україні«, - зауважив за підсумками переговорів державний секретар США Майк Помпео.

У цьому зв'язку він підкреслив, що висловив «особисті занепокоєння щодо останнього прояву російської агресії в Азовському морі, тарану й обстрілу українських суден».

Міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, зі свого боку повідомила, що Канада також стурбована розвитком ситуації.

«Що стосується Росії й України, міністр (оборони Канади – ред.) Харджит Саджан і я висловили наше засудження дій РФ щодо утискання судноплавства в Азовському морі, в Керченській протоці, й зокрема, щодо останнього акту агресії та незаконного захоплення трьох українських суден 25 листопада та ув'язнення українських моряків. Ми закликаємо Росію звільнити цих моряків», - заявила глава зовнішньополітичного відомства Канади.

Вона підкреслила, що Канада підтримує народ України, суверенітет і територіальну цілісність країни в межах її міжнародно визнаних кордонів.

У п'ятницю в Державному департаменті США відбулася зустріч у форматі «2+2» за участю державного секретаря США Майка Помпео, глави МЗС Канади Христі Фріланд, міністра оборони США Джеймса Меттіса й глави оборонного відомства Канади Харджита Саджана.

Сторони обговорили пріоритети двосторонніх відносин і міжнародної політики обох країн.

Як повідомлялося, Саміт ЄС вимагає негайного звільнення українських моряків.

20-річного моряка Зінченка посадили в камеру до кавказького екс-міністра.

Найстарший із захоплених Росією моряків зустрівся із адвокатом.