Звільнений адвокат Еміль Курбедінов: Зі мною в камері СІЗО утримувалися троє людей, всі кримські татари

Звільнений адвокат Еміль Курбедінов: Зі мною в камері СІЗО утримувалися троє людей, всі кримські татари
Після п’яти днів в ув’язненні окупанти випустили адвоката на волю. На виході з ізолятора тимчасового утримування в Сімферополі Курбедінова зустрічали десятки людей
Фото: hromadske.ua

«Останні чотири роки кожен день чекаємо, чи не під’їхав «бобік» і автозак»

Кримський адвокат Еміль Курбедінов сьогодні в окупованому Сімферополі вийшов на волю після п’яти днів арешту. Російські силовики з так званого Центру протидії екстримізму Криму затримали його просто на вулиці. За нашвидкуруч зліпленіою справою провели суд, який обвинуватив відомого адвоката у порушенні частини 3 статті 20 Кодексу про Адміністративні порушення РФ «Пропаганда, або публічна демонстрація нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки ектремістських організацій…». Окупаційна влада знайшла екстремізм в одному з дописів Еміля Курбедінова у Facebook за 2013-й рік. Нібито у ньому він розмістив символіку забороненої у Росії організації Хізб ут-Тахрір. Цікаво те, що на той час Крим навіть за російськими законами ніякого стосунку до РФ не мав, а ця організація на території України не є забороненою. За словами юристки Лілі Гемеджі, донос на адвоката написав колишній житель Криму, який переїхав до столиці Сирії – Дамаска.

Затримання Еміля Курбедінова збіглось у часі з тим, що він почав захищати командира малого броньованого катера «Нікополь» Богдана Небилицю. Його разом з іншими українськими моряками Росія захопила у полон в Азовському морі наприкінці листопада. Нині Богдан Небелиця перебуває у «Лефортово». Через арешт адвоката український моряк був позбавлений захисту: його права були порушені, наполягали захисники Еміля Курбедінова.

Після п’яти днів в ув’язненні окупанти випустили адвоката на волю. На виході з ізолятора тимчасового утримування в Сімферополі Курбедінова зустрічали десятки людей. «Складно передати словами те, що я відчуваю. Не думаю, що заслуговую такої уваги, не очікував, що стільки народу мене зустрічатиме. Ми  приклад, я думаю, для багатьох народів: починаючи від Росії і закінчуючи народами інших країн», - сказав адвокат, побачивши натовп людей.

«Главком»зв’язався з відомим адвокатом одразу після його звільнення. У першому інтерв’ю Еміль Курбедінов розповів про умови утримання в слідчому ізоляторі, причини свого затримання, перспективи захисту командира корабля «Нікополь» і чергові спроби окупантів залякати адвокатів і правозахисників у Криму.

Адвокат Еміль КурбедіновАдвокат Еміль Курбедінов

В яких умовах вас утримували?

Це умови спецприймальника для адміністративно арештованих. Якихось особливих умов там не має. Тюрма є тюрма, як кажуть. Більш-менш тепло було, був свій розпорядок дня. Разом зі мною в камері утримувалися всього троє людей, всі кримські татари. Один дідусь був і ще один молодий чоловік.

За який саме пост у Facebook вас арештували?

Розумієте, я багато на це уваги не звертаю, тому що пост у соцмережі – всього лише привід. У 2013 році нібито я щось опублікував. Але, чесно кажучи, я вже не пам’ятаю, що було п’ять років тому, що то за пост був і за яких обставин його написав. Мені закидали пост, в якому ішлося про зібрання, які тоді відбувалися. Як вказав суд, у пості була символіка Хізб ут-Тахрір. Саме це мені закинули, як публікацію забороненої в РФ організації.

Під час арешту у вас конфіскували iPhone, McBook, жорсткий диск на 1 Тб. Чи повернули це майно?

Наразі нічого не повернули. Поки рішення не вступило у законну силу, всі речі перебувають у суді. Подана апеляція, максимум завтра вона має бути розглянута. І поки я без зв’язку. 

Наскільки неочікуваним для вас став арешт?

Ми всі протягом, як мінімум, протягом чотирьох років кожен день дивимося у вікно, чи не під’їхав «бобік» і автозаки. Я вийшов з під’їзду, пройшов 100 метрів, мене гукнули. Коли я повернувся, я побачив знайомих для мене уже людей. Ці люди є співробітниками Центру з протидії екстремізму. Вони і у 2017 році мене арештовували, брали участь у багатьох обшуках в будинках кримських татар у тому числі в адміністративних справах. Я одразу зрозумів, чому мене покликали. Посадили в машину і відвезли до МВС і звідти уже я подзвонив адвокату, зокрема Едему Семедляєву. Далі, як ви знаєте, був суд і арешт.

Свій арешт ви називаєте політично мотивованим. Як він може позначитися на роботі адвокатів у Криму і зокрема тих, які захищають українських моряків?

Сподіваюся, що це мінімальним чином позначиться, оскільки це не перший такого роду посил правозахисникам і адвокатам. Сподіваюся, що ніхто з тих, хто взяв на себе обов’язок захищати людей, не складе свої повноваження. Зараз говорю про себе, про своїх колег, соратників. Ми продовжуватимемо роботу із захисту політв’язнів і продовжуватимемо це робити.

Ввечері 9 грудня до вашого офісу намагався потрапити невідомий громадянин. Чи відомо вам хто це і з якою метою він хотів це зробити?

Не думаю, що це простий збіг. Про цей інцидент мені повідомили колеги, які працюють зі мною в офісі. Вони розповіли, що якась людина розбила вікна, ходила навколо офісу. Думаю, що це один з посилів на нашу адресу –  адвокатів і правозахисників.

Наскільки відомо, Едем Семедляєв написав заяву до поліції з цього приводу. Чи прийняли її, чи порушили справу, за якою статтею?

Наскільки я знаю, заяву прийняли. Але якихось новин з приводу того, що є підозрювані, чи хтось допитаний з цього приводу наразі немає.

Давайте повернімося до вашої справи. На так званому суді свідками, які свідчили проти вас, були громадяни Сергій Дрьомов і Владислав Стрельченко. Що це за люди, в чому полягали їхні свідчення?

Так звані чергові поняті – це люди, які найчастіше бувають студентами юридичних факультетів. Мені колеги казали, що не один раз бачили цих «свідків» на подібних заходах. Вони говорили про те, що їх запросили до Центри протидії екстремізму, за їх присутності була відкрита сторінка у Facebook Еміля Курбедінова, з якої робили скрін-шоти екстремістських матеріалів і вони як представники громадськості це зафіксували.

Так званий суд не дав можливості задати питання цим «свідкам». Щоби ви у них запитали?

Є дуже багато питань. Як складався протокол про те, як вони взагалі туди потрапили до Центру протидії екстремізму? Окрім того у нас було багато запитань до тих людей, яких не запросив суд свідчити. Зокрема до експерта, спеціаліста, який у всіх адміністративних справах робить висновки. Робив він свої висновки і у справі мого арешту 2017-го року. Було би багато запитань і до співробітника ФСБ (мова про Андрія Сушка, який є колишнім співробітником кримського головного управління СБУ, а тепер служить у ФСБ. Він перебуває у статусі підозрюваного у кримінальному провадженні прокуратури АРК – «Главком»), який свідчив на Рената Параламова (кримський татарин, якого Росія обвинувачує у придбанні і зберіганні боєприпасів і вибухівки. Пройшов через жорстокі катування, через що переїхав з Криму до Києва. Коли він намагався оскаржити обвинувачення, стало зрозуміло, що у РФ проти нього порушені дві кримінальні справи – «Главком»).

Вашу справу слухав суддя так званого Київського райсуду Сімферополя Антон Цикуренко. Він, а також прокурори – місцеві кримські чи вони всі приїхали з Росії?

Якщо я не помиляюся, то так, всі вони колишні громадяни України.

Ви захищаєте командира малого броньованого катера «Нікополь» Богдана Небилицю. У коментарі «Кримській солідарності» ви повідомили про слідчі дії, які мають відбутися у цій справі. Що саме мають досліджувати, коли це відбудеться?

Дійсно, цієї п’ятниці о 14:00 мають відбутися слідчі дії. Але що саме досліджуватимуть нам не повідомляють, кажуть лише, що я як адвокат маю прибути і брати участь у цих заходах.

Як ви оцінюєте перспективи цієї справи з точки зору захисту, наскільки ця справа може затягнутися?

Дуже складно оцінювати. Якщо виходити з практики подібних політично мотивованих справ, то думаю, вона справа може затягнутися надовго. Все залежатиме від того, як поводитимуться ті, хто затримав моряків. Йому можуть загрожувати і штраф, і різні терміни ув'язнення. Зараз складно сказати.

Чи допомагає українська влада вам захищати моряків і в чому ця допомога полягає?

Скажу лише, що допомагає, дуже багато організаційних питань вирішується. Але конкретно в чому ще полягає допомога поки не хочу розповідати.

Ви захищаєте також Енвера Мамутова у так званій «справі Хізб ут-Тахрір». Наприкінці листопада Енвер відмовився відповідати на запитання судді і прокурора, заявляючи про упередженість. Як ви оцінюєте перспективи його справи, яке покарання загрожує вашому підзахисному?

Вчора (10 грудня), сьогодні і завтра проходитимуть по цій справі судові засідання у Ростові-на-Дону. Сьогодні ввечері я вирушу до Ростова, вже справа на стадії дебатів, матиму своє слово. Дай боже, щоби я помилявся, але, думаю, буде обвинувальний вирок. Енверу загрожує до 15-20 років обмеження волі або довічне ув’язнення. Звичайно, ми його оскаржуватимемо, подаватимемо апеляцію. Після цього звертатимемося до міжнародних інстанцій, зокрема до Європейського суду з прав людини. Там вже величезна кількість скарг зареєстрована що стосується адміністративних арештів і затримань за проведення пікетів.

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: