США закликають Угорщину не використовувати НАТО у суперечках з Україною

Посол США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон

У США вважають, що Будапешт не повинен зловживати своїм становищем члена НАТО для вирішення суперечок з іншими країнами

Посол США в НАТО Кей Бейлі Гатчісон повторила у Брюсселі заклик до Угорщини припинити перешкоджати співпраці Альянсу з Україною.

Про це повідомляє «Голос Америки».

«Ми далі заохочуємо Угорщину не використовувати двосторонні розбіжності всупереч зобов’язанням НАТО співпрацювати з Україною», - сказала посол.

Американські представники і раніше наголошували, що Будапешт не повинен зловживати своїм становищем члена Північноатлантичного альянсу для вирішення суперечок з іншими країнами.

Кей Бейлі Гатчісон підкреслила, що «для України, яка зазнає російської агресії на своїх кордонах, важливо, щоб ми допомагали їй усіма можливими способами, аби стримати російську агресію».

Також посол висловила сподівання, що «Угорщина окремо врегулює з Україною свої розбіжності стосовно закону про освіту, а тоді приєднається до нас у НАТО, щоб допомагати Україні усіма способами зберегти її суверенну територію і стабілізувати її демократію».

Напередодні генсек НАТО закликав Угорщину і Україну до порозуміння.

Як повідомляв «Главком», у вересні між Україною і Угорщиною спалахнув дипломатичний конфлікт через роздачу угорських паспортів громадянам України в Берегово.

На зустрічі глав МЗС України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто не вдалося досягнути згоди з ключових питань задля вирішення проблеми, пов’язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

СБУ взялася за розслідування «паспортного скандалу» на Закарпатті.

Прокуратура порушила кримінальну справу через видачу українцям угорських паспортів на Закарпатті - за статтею про державну зраду.