Генсек НАТО закликав Угорщину і Україну до порозуміння

Генсек НАТО закликав Угорщину і Україну до порозуміння

У плані засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони вкотре через блокування Будапешта відсутнє традиційне засідання Комісії Україна-НАТО

Альянс НАТО сподівається на розв’язання розбіжностей між Україною та Угорщиною шляхом переговорів.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг напередодні засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів оборони, у плані якого вкотре через блокування Будапешта відсутнє традиційне засідання Комісії Україна-НАТО.

«Я маю надію, що Україна й Угорщина шляхом діалогу зможуть розв’язати ці розбіжності, що рішення ними будуть знайдені», – сказав Столтенберг.

Він зауважив, що «Угорщина – цінний член НАТО, який робить багатосторонній внесок у спільну безпеку, а Україна – це дуже важливий партнер альянсу».

«І саме тому ми здійснюємо найбільшу адаптацію нашої системи колективної оборони: саме через агресивні дії Росії проти України», - заявив генсек НАТО.

За його словами, свідченням продовження підтримки України є те, що президент Петро Порошенко у липні брав участь у саміті лідерів держав та урядів країн-союзниць альянсу, що відбувся у Брюсселі.

«Ми з президентом Порошенком та урядом у Києві проводимо постійні зустрічі й надаємо державі політичну та практичну допомогу», - сказав Столтенберг.

Як відомо, Угорщина блокує зустрічі в рамках співпраці України з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом закон про освіту, який набрав чинності 28 вересня 2017 року.

Офіційний Будапешт побачив порушення прав угорської меншини (в Україні угорці живуть компактно переважно у Берегівському районі Закарпаття – ред.) в нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти державною мовою. Офіційний Київ ці звинувачення відкидає.

Як повідомляв «Главком», у вересні між Україною і Угорщиною спалахнув дипломатичний конфлікт через роздачу угорських паспортів громадянам України в Берегово.

На зустрічі глав МЗС України і Угорщини Павла Клімкіна і Петера Сійярто не вдалося досягнути згоди з ключових питань задля вирішення проблеми, пов’язаної з прихованою видачею угорських паспортів громадянам України.

СБУ взялася за розслідування «паспортного скандалу» на Закарпатті.

Прокуратура порушила кримінальну справу через видачу українцям угорських паспортів на Закарпатті - за статтею про державну зраду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: