В Одесі показали новітній український морський дрон Stalker 5.0

Дрон можна використовувати в цілях розвідки
фото: dumskaya.net

Дроном можна доставляти воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або ділянки узбережжя

Новітній український морський дрон представили учасникам міжнародного форуму з безпеки в чорноморському регіоні – Black Sea Security Forum 2024. Безекіпажний катер має назву Stalker 5.0. Про це повідомляє Думська.

Дрон довжиною 5 метрів, шириною 1,2 метра. У спеціальному відсіку, облаштованому в корпусі, можна доставляти воду, продовольство, військове спорядження та інші вантажі на острови або ділянки узбережжя.

Дрон Stalker 5.0 оснащений системою відеозв'язку та управління на основі Starlink
фото: dumskaya.net

Stalker 5.0 можна використовуватися для цілей розвідки та патрулювання узбережжя в морських і річкових прикордонних районах.

Stalker 5.0 має довжину 5 метрів
фото: dumskaya.net

Навісний бензиновий двигун потужністю 60 кінських сил розганяє його до швидкості понад 40 вузлів (близько 75 км/год). Крейсерська швидкість 30 вузлів (55 км на годину). Дрон оснащений системою відеозв'язку та управління на основі Starlink. Вартість одного екземпляра близько €60 тисяч.

Нагадаємо, що Міністерство оборони України разом з Міністерством питань стратегічних галузей промисловості й Генеральним штабом провели випробування роботизованої техніки, яка призначена для евакуації з поля бою. Як пояснила начальниця відділу політик медичного постачання Департаменту охорони здоров'я Міноборони Валентина Оболенцева, під час евакуації кожна година зволікання може коштувати життя поранених бійців.

Читайте також: