Паска по-депутатськи. Як відомі політикині готуються до Великодня
Народні обраниці розповіли, як готуються до Світлого Воскресіння Христового
За народними традиціями приготування паски у родині є особливим обов’язком жінки. Кожна господиня готує і оздоблює її по-своєму. «Главком» у пошуках оригінальних рецептів звернувся до народних депутаток. І ось що з того вийшло…
Усі депутатки збираються святкувати Великдень. Але попри те, що напередодні одного величного релігійного свята парламентарі таки влаштували собі «травневі канікули», мало яка політикиня пече паску власноруч.
Наталія Піпа, нардепка з фракції «Голос», з родиною вже готова до святкування. Сама Наталія паски не пече, однак із задоволенням допомагає жінкам зі своєї родини у цьому процесі: «Ми із сином завжди заздалегідь починаємо робити писанки, а перед Великоднем будемо пекти паски. Щоправда, сама я пекти не вмію, але разом з родиною – буду».
До святкування пані Наталія ретельно готується заздалегідь: «Обов’язково підемо освячувати, у вишиванках. Уже все підготовлено, у кожного з дітей – свій кошик. Ми так робимо щороку. Я не уявляю, як може бути інакше. Великдень – то моє улюблене свято».
Випікати паски самостійно також не планує Вікторія Сюмар з фракції «Європейська Солідарність». «Раніше я пекла паски, і це був певний виклик, тому що дріжджове тісто – це «особливий вид мистецтва», тим паче, що паску треба дуже добре вимішувати, і робити це бажано руками. З 2014 року я паски не печу – скажу відверто, немає настрою. Думаю, що тісто на паску, як і на весільний коровай, треба вимішувати у піднесеному настрої, а за нинішніх реалій його немає», – каже нардепка.
Втім, Сюмар не залишається осторонь святкових кулінарних приготувань: «Яйця фарбую. Паски роблю тільки сирні, я їх дуже люблю».
До освячення пасок у церкві пані Вікторія ставиться з певним скепсисом. «Віруюча людина постійно ходить у церкву, а така ритуальність із відвідуванням церкви, щоб освятити паску, – це якесь перебільшення, як на мене. Моя мати, яка живе у невеликому містечку на Вінничині, буде і пекти паски, і освячувати їх, тож освячена паска на столі буде», – запевнила депутатка.
Так само, як і Сюмар, готувати сирну паску планує Марія Мезенцева з фракції «Слуга народу». «Ще до повномасштабного вторгнення я вперше спробувала приготувати сирну паску. Вийшло прекрасно. Вона готується завчасно, можна додавати родзинки, будь-що на свій смак», – ділиться Мезенцева.
Нардепка вже підготувалась до святкування: «Купила гарний великодній рушник. Побачимо, яка буде безпекова ситуація, постараємося піти до церкви, освятити паски. Чесно кажучи, я не постую – з причин здоров’я. Дуже поважаю тих, хто тримає піст».
А ось подруга і соратниця Мезенцевої Леся Забуранна зі «Слуги народу» планує пекти паски сама. «Я щороку печу паски за сімейним рецептом, який я дещо вдосконалила. Декорую, у цьому мені допомагає донька. Робимо крашанки, запікаємо м'ясо, овочі. Великдень для нас, як і Різдво, – важливе свято, ми маємо сімейні традиції святкування, сімейні рецепти», – ділиться вона.
Нардепка збирається освятити паски у церкві. До війни ж Забуранна з родиною відвідували нічні служби. «Принаймні, на частину ночі», – каже пані Леся.
Колега Мезинцевої і Забуранної «слуга народу» Євгенія Кравчук не пече паски, каже, ніколи раніше цього не робила і нині не планує. «Можливо, колись прийде час, коли я цим займатимуся, але поки що купую паски, підтримую вітчизняного виробника», – знаходить позитив в цьому нардепка. А ось у кошик до придбаної паски вона покладе свої ковбаси, шинку: «Цим займається батько чоловіка, має свою вуджарню». «З донькою будемо робити писанки і крашанки – якісь нескладні. Основне – це настрій, родинне коло і спілкування з сім’єю у ці святкові дні», – зазначила пані Євгенія.
Позафракційна народна депутатка, членкиня партії «Свобода» Оксана Савчук планує випікати паску. «Роблю це щороку. Минулого разу випікала паску за рецептом Євгена Клопотенка – порушили сімейні традиції, але вийшло дуже смачно. Крім того, ми щороку з дитиною фарбуємо яйця з допомогою природних брарвників», – каже Савчук.
Пані Оксана розповіла, що пройшла майстер-клас з прикрас пасок з безе. «Так що цього року буду ще й прикрашати паски», – зазначила вона.
Наталія Сокирчук, для «Главкома»