Тейлор Свіфт. Феномен артистки №1 на планеті

Тейлор Свіфт стала першою співачкою, яка чотири рази отримувала нагороду «альбом року», встановивши рекорд «Греммі»
фото: інстаграм Тейлор Свіфт

Її рекорди затьмарюють досягнення Майкла Джексона, а заяви впливають на хід виборчої кампанії

Якщо у XV столітті англійський пер Річард Невілл мав підстави називати себе «кінгмейкером» (тобто тим, хто робить королів), то у XXI може статися так, що називати себе «президентмейкером» буде співачка Тейлор Свіфт.

34-річна американка Тейлор Свіфт – одна з найуспішніших співачок сьогодення, мільярдерка та людина року за версією журналу Time – чітко визначилася зі своїми політичними симпатіями на американських виборах.

«Я віддам свій голос за Камалу Гарріс та Тіма Волза на президентських виборах у 2024 році. Я голосую за Камалу Гарріс, тому що вона бореться за права і справи, які, на мою думку, потребують воїна, який вміє їх відстоювати. Я думаю, що вона впевнена і талановита лідерка, і вірю, що ми зможемо досягти набагато більшого в цій країні, якщо нами керуватиме спокій, а не хаос», – написала Свіфт у мережі Інстаграм, і вже за кілька годин по тому її допис набрав 6 млн лайків.

Команда суперника Камали Гарріс експрезидента США Дональда Трампа у цей день спіймала подвійного облизня. На додачу до програних ним (на думку, зокрема, лояльного до Трампа каналу Fox News) дебатів, Трамп сам припустився фатальної помилки. У своєму пості співачка №1 у світі пояснила: її обурило те, що колишній господар Білого дому наробив із допомогою штучного інтелекту фотографії, на яких співачка його буцімто підтримує. А щоб вказати на іще один прорахунок команди Трампа, Тейлор Свіфт підписала своє фото «бездітна котолюбка», натякаючи на висловлювання кандидата у віцепрезиденти від республіканців Джей Ді Венса, який назвав політикинь від Демократичної партії «купкою бездітних та нещасних котолюбок».

Популярність Тейлор Свіфт є настільки безпрецедентною, що її висловлювання можуть по-справжньому підсобити Камалі Гарріс у кампанії проти Дональда Трампа.

Хто ж вона така ця Тейлор Свіфт – головна суперзірка планети.

Ажіотаж наростав поступово

Тейлор Свіфт народилася 13 грудня 1989 року у Пенсильванії (США). Її мати була домогосподаркою, батько – фінансовим брокером. Але творчі «гени» можна прослідкувати по лінії бабусі, котра була оперною співачкою. Артистизм і музикальність далися взнаки ще у дитинстві. Вже з дев’яти років Тейлор виступала на театральній сцені. А ще – брала уроки вокалу. Юна дівчинка мріяла співати у стилі кантрі – з цього й почалася її музична кар’єра.

Батьки всіляко підтримували доньку: містер Свіфт навіть змінив місце роботи і перевівся до штату Теннессі – там Тейлор продовжила свою музичну освіту. А мати співачки, коли та випустила свій дебютний сингл Tim McGraw у червні 2006 року, запаковувала CD у конверти, аби розсилати примірники радіостанціям. Після цього Тейлор випустила ще чотири сингли, і всі вони мали успіх. Дівчині було лише 17, коли усі її сингли отримали платиновий статус, а це означало, що кожен з них був проданий у тиражі понад 1 мільйон копій на території США.

Тейлор Свіфт в дитинстві та молодості
фото з відкритих джерел

У 2008 році Свіфт була номінована на премію Ґреммі у категорії Best New Artist. Тоді ж у неї сталося перше кохання – зі співаком та актором Джо Джонасом, але тривало воно недовго – лише три місяці. Далі Тейлор з головою занурилася у роботу: у 2009-му вона випустила найбільший альбом-бестселер на території США. На підтримку платівки співачка вирушила у своє перше турне «Свіфт» і заробила на цьому вояжі $63 млн.

Пізніше були ще альбоми і ще дві Ґреммі у категоріях «Альбом року» та «Найкращий кантрі-альбом». А також – зйомки в одному з епізодів популярного детективного серіалу «CSI: Місце злочину» та короткі стосунки з актором Джейком Джилленголом, зіркою «Горбатої гори». Цим Тейлор Свіфт завершила свій двадцятий рік життя.

А «третій десяток» вона розпочала випуском чергового альбому (Speak Now), який за тиждень розійшовся тиражем у мільйон копій. Прикметно, що Тейлор Свіфт сама записувала усі пісні та продюсувала випуск альбому. Світове турне Speak Now World Tour тривало із лютого 2011-го по березень 2012-го і зібрало вже понад $123 млн. Тоді ж у життя Тейлор увійшов ще один хлопець – син племінника 35-го президента США Джона Кеннеді, котрий пізніше захищатиме Україну в лавах Інтернаціонального легіону.

У той період Свіфт почала відходити від кантрі і остаточно порвала з цим стилем у 2014-му. Тоді вона перейшла на попмузику, випустивши альбом «1989». Цього разу турне на підтримку альбому зібрало вже $250 млн.

У березні 2015-го Свіфт почала зустрічатися із шотландськими ді-джеєм і продюсером звукозаписів Калвіном Гаррісом: журнал Forbes назвав їх найбільш високооплачуваною парою знаменитостей за останній час. Десять років тому статки Тейлор становили $146 млн.

Тейлор Свіфт та Калвін Гарріс
фото з відкритих джерел

Тейлор Свіфт щороку додавала до свого «послужного списку» все нові й нові відзнаки. На церемонії вручення нагород American Music Awards 2019 року Свіфт отримала шість нагород, у тому числі «Музикант року» та «Музикант десятиліття». А на 63-й церемонії «Ґреммі» вона здобула нагороду «Альбом року» за платівку Folklore. Таким чином, Свіфт стала першою жінкою в історії, яка перемогла у цій категорії тричі.

Тоді ж, у 2020-му, Свіфт визнали найбільш високооплачуваною співачкою у США та однією з найбільш оплачуваних сольних музиканток у світі. А у перший тиждень листопада 2022 року Тейлор Свіфт встановила історичний рекорд: її пісні посіли перші десять місць в пісенному чарті США Billboard Hot 100. Пізніше – у березні 2023 року почався стадіонний тур співачки, який став найуспішнішим в історії музикальної індустрії. Цей тур зібрав понад мільярд доларів.

У 2023-му журнал Time назвав Свіфт «Людиною року». А 4 лютого 2024 року вона отримала свою четверту «Ґреммі» і тим оновила власний рекорд. Під час церемонії Тейлор заанонсувала випуск свого 11-го студійного альбому The Tortured Poets Department.

Тейлор Свіфт обійшла Майкла Джексона, коли провела восьмий концерт свого туру на стадіоні Уемблі 20 серпня. Джексон виступав на цій арені сім разів в 1988 році. Всього її концерти на лондонському стадіоні відвідали майже 1,2 млн людей
фото: інстаграм Тейлор Свіфт

Нині статки Тейлор Свіфт оцінюють у $1,1 млрд. Вона активно займається благодійництвом, є феміністкою та захисницею прав ЛГБТ. Щодо особистого життя, то лише у 2023 році Свіфт змінила трьох партнерів: розсталася із британським актором Джо Елвіном, відтак пару місяців зустрічалась зі співаком Метті Гілі, а після нього – з гравцем команди з американського футболу Тревісом Келсі.

Секрет успіху

Знавці музики кажуть, що головний секрет Тейлор Свіфт – простота та ліричність композицій, якими вона ніби сповідається перед слухачем у чомусь дуже особистому. Плюс – щирість, адже співачка неодноразово розповідала, що «пише пісні, наче щоденник». Наприклад, спеціальне видання CD-диску сьомого альбому Lover (2017) буквально містило рукописи з щоденників співачки з 13 до 27 років.

Співачка демонструє власні підліткові щоденники
фото з відкритих джерел

Знавці ж маркетингу кажуть про інше: за шаленим успіхом співачки стоїть довга, важка і кропітка робота з фанатами. Прихильники Тейлор мають особливе означення – «свіфтіз», і це – найчисельніша фан-база у світі.

«У Тейлор Свіфт нині – 468 млн підписників у Twitter, Facebook, Instagram і TikTok, тоді як у The New York Times лише 92 млн», – не без заздрощів відзначає видання The New York Times.

Тейлор використовує інтернет для просування власної музики з 2005 року. Ще до виходу дебютного альбому вона активно спілкувалася з фанатами, обговорювала з ними власні сингли у соцмережах, вибудовувала комунікацію. Її фанати ростуть разом зі співачкою і проходять шлях від першого нещасливого кохання і решти складнощів тінейджерського віку до проблем дорослого життя.

До речі, про доросле життя. Неймовірний успіх Тейлор породив не лише поняття «свіфтіз», а цілу терміносистему. У світі, наприклад, проводять «свіфтпозіуми», тобто симпозіуми, які мають на меті з’ясувати, як Тейлор стала настільки популярною. Один з них, приміром, відбувся цього року у Мельбурні – у заході брала участь американка Джорджія Керролл, єдина в світі людина, яка має ступінь доктора філософії з життя та творчості Тейлор Свіфт.

У різних образах
колаж: slukh.media

Крім «свіфтпозіумів» існує також «свіфтономіка» – нова дисципліна, яка вивчає вплив Тейлор на світову економіку. Несміливо (поки що) заявляють про себе і дослідження, які говорять про позитивний вплив музики Тейлор Свіфт на серцево-легеневі захворювання. Також є люди, котрі зайняті підрахунками цитувань текстів співачки – на сьогодні буцімто вже 30 політиків згадали її слова у своїх промовах.

Схоже на те, що культ Свіфт починає жити своїм окремим життя та подекуди переходить усі розумні межі. Достатньо згадати бодай те, як Бріттані Спанос, репортерка Rolling Stone, назвала співачку «богоподібною суперзіркою».

Свіфт-скептики

І в це складно повірити, але на тлі подібного неймовірного ажіотажу все ще залишаються люди, байдужі до чар Тейлор Свіфт. Наприклад, професорка Мельбурнського університету Лорен Роузварн скептично налаштована, оцінюючи вагу політичних заяв Тейлор Свіфт. Вона вважає, що відкрита підтримка співачкою Камали Гарріс мало що додасть останній, адже Свіфт вже висловлювалася на її підтримку у 2020 році. Іншими словами, хто хотів почути музикантку, той її почув.

Той самий знімок з котиком, який може вартувати Трампу президентства?
фото: iнстаграм Тейлор Свіфт

Крім того, за словами Роузварн, фани Свіфт складаються з молоді та жінок – а це ті самі групи прихильники, які орієнтуються на Камалу Гарріс, залучення ж інших кіл потенційних виборів поки що не відбулося. Тим не менш, фанати Свіфт вже гуртуються навколо Гарріс, сформувавши онлайн-спільноту підтримки – Swifties for Kamala.

«Главком», на жаль, не знайшов жодної згадки про те, що думає Тейлор Свіфт про російсько-українську війну. Схоже, співачка не висловлювалася на цю тему. Зате відомо, що російські спецслужби наробили чимало фейкових акаунтів попзірки, де вона буцімто проговорює невдоволення тією підтримкою, яку Україні надає Захід.

Можливо, одне із завдань для нашої дипломатії полягатиме у тому, аби залучити до кола наших симпатиків і Тейлор Свіфт. Подібний лобіст українських інтересів на світовій арені нам би точно не завадив.

Наталія Лебідь, «Главком»