Президент Литви скликає Радбез через наплив мігрантів із Білорусі

Кордон між Литвою та Білоруссю посилять армією та спорудять на ньому додаткові бар’єри
Фото: Прикордонна служба Литви

На засіданні будуть обговорювати стратегію для вирішення проблеми нелегальних мігрантів

Президент Литви Гітанас Науседа оголосив про скликання у понеділок, 12 липня, спеціального засідання Ради нацбезпеки у зв’язку із ситуацією на кордоні з Білоруссю.

Як повідомляє LRT, йдеться про безпрецедентну кількість нелегальних мігрантів, що прибувають до Литви через територію Білорусі протягом останнього місяця та особливо – останнього тижня.

На засіданні будуть обговорювати стратегію для вирішення проблеми.

Варто зазначити, що у Литві Рада нацбезпеки обговорює та координує рішення щодо найважливіших питань державної безпеки та оборони.

Як відомо, 2 липня у зв’язку з ситуацією з мігрантами Литва оголосила режим екстремальної ситуації національного масштабу. Прем’єр-міністр повідомила, що кордон посилять армією та спорудять на ньому додаткові бар’єри.

Загалом цього року в Литву з Білорусі намагалися потрапити близько тисячі незаконних мігрантів – у 10 разів більше, ніж за весь 2020 рік.

Як повідомляв «Главком», лише за 30 червня литовські прикордонники затримали 36 іноземців, які нелегально перетнули кордон Білорусі і Литви. 1 липня вранці 11 нелегалів були затримані біля села Казюконяй (Варенський район). За попередніми даними, документів у них не було.

У Друскінінкому муніципалітеті, а також в Варенському, Шальчінінському і Швенченському районах прикордонники затримали ще п’ять груп нелегальних мігрантів і одну людину, яка перейшла кордон нелегально поодинці.

Читайте також: