Ще один російський екс-шпигун заявив, що його хочуть убити

Борис Карпічков
Фото з відкритих джерел

Карпічков отримав інформацію від надійного джерела в російських спецслужбах, однак раніше не оцінив загрози серйозними

Колишній агент КДБ Борис Карпічков, який живе у Новій Зеландії, заявив про погрози на свою адресу, отриманих за місяць до отруєння російського екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля.

За його словами, йому повідомили про те, що він сам і Скрипаль стануть об'єктами нападу, передає «Радіо Свобода».

Карпічков зазначив, що отримав інформацію від надійного джерела в російських спецслужбах, однак не оцінив загрози серйозними, оскільки отримував їх і раніше. Колишній співробітник КДБ наголосив, що не був знайомий зі Скрипалем. Відповідальність за його отруєння він поклав на російські спецслужби.

В інтерв'ю виданню New Zealand Herald Карпічков розповів про напад на нього в Новій Зеландії. Інцидент стався в 2007 році. Тоді невідомий кинув Карпічкову в обличчя порошок. За словами Карпічкова, після цього він відчув себе недобре. Пізніше лікар діагностував у нього грип. Карпичков стверджує, що пізніше у нього випало все волосся і він схуд на 30 кг.

Поліція Нової Зеландії розпочала перевірку. Там підтвердили, що з 2006 по 2007 рік Карпічков дійсно знаходився в країні.

Карпічков був російським шпигуном в Латвії. У 1995 році він став передавати інформацію латвійській владі. У 1998 році колишнього співробітника КДБ розкрили і він втік до Лондона. За словами Карпічкова, в 2006 році йому погрожували і він поїхав до Нової Зеландії.

Нагадаємо, екс-ГРУшника Сергія Скрипаля та його доньку отруїли 4 березня. Їх знайшли на лавці біля торгового центру в Солсбері без свідомості.

Нагадаємо, 15 березня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що безрозсудна поведінка Росії протягом багатьох років стала фоном для отруєння на території Великої Британії екс-російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки. 

Раніше стало відомо, що Британія припиняє двосторонні зв'язки з Росією.

У середу Велика Британія вирішила вислати з країни 23 російських дипломата, тому що уряд вважає РФ відповідальною за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки.

Посольство Росії назвало рішення Великої Британії про висилку 23 дипломатів РФ неприйнятним.

12 березня британський прем'єр Тереза Мей оголосила, що з «високою імовірністю» Росія винна у спробі вбивства Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.