Експерти порадили фермерам рослину, вирощувати яку вигідніше за пшеницю
Вирощування кунжуту має свої особливості та хитрощі
Українським фермерам слід уважно придивитися до перспективи вирощування кунжуту, адже щороку в Україну для виготовлення олії та потреб кондитерської та хлібопекарської промисловості ввозять понад 20 тис. тонн цього насіння. Про це повідомляє «Голос України».
При цьому, кунжут коштує майже 100 тис. грн за тонну. А саме тонну кунжуту з гектара на зрошенні можна отримати в умовах південноукраїнського степу.
«І це було б навіть вигідніше, ніж вирощувати пшеницю, 70 тис. грн. чистого прибутку з гектара кунжуту – непоганий результат», – вважає головний агроном державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Віктор Нижеголенко.
Співробітники Асканійської державної дослідної станції, що в селі Тавричанка на Херсонщині, дев'ять років тому створили першу експериментальну ділянку для вирощування кунжуту площею лише у 30 квадратних метрів. Однак сьогодні він зростає вже на п'яти гектарах поля.
«Вирощування кунжуту має свої особливості та хитрощі. Сіяти його треба не раніше, ніж наприкінці травня – на початку червня, коли температура на ґрунті сягне вісімнадцяти градусів. Інакше продуктивність культурної рослини знизиться. Кунжут стійкий до шкідників та хвороб, але в час дозрівання, яке настає в жовтні, треба не ловити гав – дрібне насіння може буквально здути. У сильний вітер ризикуємо втратити до третини врожаю, а в буревій – до половини», – заступниця директора дослідної станції Віра Коновалова.
Водночас для того, щоб продати кунжут, тим-таки кондитерам за максимальною ціною, насіння спочатку потрібно очистити від лушпиння,а для цього необхідне спеціальне обладнання.
Нагадаємо, раніше стало відомо, чи якісне молоко п’ють українці та наскільки невдовзі подорожчає молочка.