На органічній фермі на Житомирщині вирощують каліфорнійських черв’яків
![На органічній фермі на Житомирщині вирощують каліфорнійських черв’яків](/img/article/5536/65_main-v1544986878.png)
Каліфорнійські черв’яки переробляють різні харчові відходи на біогумус
Ґрунт на городах можна підживлювати хімічними добривами, але досвідчені фермери рекомендують мінімізувати хімічне втручання та переходити на біогумус. Біогумус — це органічне добриво, яка утворюється в результаті переробки дощовими черв’яками і бактеріями різних харчових та сільськогосподарських відходів, пише «Агро-Центр».
Фермер Олександр Щербина займається вирощенням органічної продукції та керує органічною фермою «Дача» на Житомирщині. На господарстві чоловіка вирощують еко-курей, огірки, малину, лохину та каліфорнійських черв’яків. Використання біогумусу є однією з умов отримання сертифікату еко-продукції.
Для отримання біогумусу на фермі тримають каліфорнійських черв’яків. Це нова порода звичайно дощового черв’яка, яка була виведена у 1959 року в університеті Каліфорнії. У спеціальних конструкціях вони переробляють різні харчові відходи, а також виділяють «сік» який теж можна використовувати як добриво.
«Ми привозимо з кухні рештки від моркви, буряка, картоплі. Їх черв’яки переробляють на біологічно чистий гумус, яким ми підживлюємо наші рослини», — розповів Олександр.
Нагадаємо, науковці пропонують використовувати медуз як добриво.
Коментарі — 0