НАЗК перевірить чиновників, які задекларували криптовалюту

В Україні 652 чиновники задекларували 46 351 біткоїн
Фото з відкритих джерел

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку посадовців, які у своїх деклараціях за 2020 рік вказали, що володіють криптовалютою і біткоїнами, зокрема. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив керівник управління проведення обов'язкових повних перевірок НАЗК Сергій Петухов.

«Цього року ми вже розпочали 250 перевірок і в рамках деяких з них вже перевіряємо задекларовані біткоїни. Якщо ми виявимо, що вказана інформація про володіння криптовалютою є недостовірною – це є підстава для адміністративної чи кримінальної відповідальності», – написав він.

За його словами, НАЗК вказало в роз'ясненнях, що криптовалюти треба декларувати як нематеріальні активи у Розділі 10 декларації із зазначенням виду крипти, дати набуття та загальної вартості набутого активу на дату набуття.

«При перевірці декларації ми подивимось чи дійсно декларанту належить вказана кількість токенів крипти, чи дійсно перераховувалися гроші за її придбання та чи може декларант пояснити походження грошей, витрачених на придбання токенів», – додав Петухов.

За даними платформа відкритих даних Opendatabot, 652 чиновники задекларували загалом 46 351 біткоїн. Станом на 8 квітня вартість одного біткоїна складає майже $57 тисяч.

Раніше «Главком» писав, що 15 народних депутатів України задекларували заощадження у криптовалюті.

2 грудня 2020 року Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт про віртуальні активи. За нього проголосували 230 народних депутатів. У пояснювальній записці до документу зазначено, що він має впорядкувати нормативно-правове регулювання ринку віртуальних активів (криптовалюти) та їх учасників.

Згідно з деклараціями народних депутатів за 2019 рік, депутати Верховної Ради володіли криптовалютами на загальну суму $200 млн.

Нагадаємо, 1 квітня завершались кампанія декларування-2021 офіційно завершена. НАЗК повідомило, що протягом кампанії надійшло майже 800 тисяч декларацій.