В Раді НБУ анонсували нову хвилю «очищення» банків

Данилишин говорить, що близько 3000 тисяч небанківських фінансових установ та інших структур відійшли під нагляд НБУ відповідно до так званого Закону про SPLIT

Причиною виведення з ринку 100 банків із 180 було наслідком як поточного стану справ в окремих банках, так і можливого політичного замовлення, - голова Ради НБУ

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин вважає, що хвиля «очищення» банків або «банкопад» може повторитися. Таку думку економіст висловив в інтерв’ю «Главкому». 

За словами Данилишина, багато небанківських фінансових установ та інших структур (біля 3000) відійшли під нагляд НБУ відповідно до так званого Закону про SPLIT. «Піде ще одна хвиля «очищення» банків. Тут є де розгулятися», - говорить голова Ради НБУ.

Данилишин зазначає, що проблеми у банківської системі України існували більше десяти років, проте їх різке загострення сталося у 2014 році під впливом зовнішньополітичних та деяких внутрішніх  чинників. «Разом з тим, ситуацію суттєво загострили непрофесійні дії Правління Національного банку України. Я особисто не бачив  чіткої програми реформування банківського сектору. Маю на увазі фундаментальні системні помилки у сфері монетарної, валютної і комунікаційної політики, а також недостатньо професійні, а подекуди й заангажовані дії у сфері банківського регулювання й нагляду. Країна одержала значну девальвацію гривні, перетікання кризи в банківському секторі в системну, внаслідок якої з ринку було виведено понад 100 банків із 180, що працювали станом на початок 2014 року. Причиною виведення з ринку певної кількості банків було наслідком як поточного стану справ в окремих банках, так і можливого політичного замовлення, зведення рахунків із конкурентами», - стверджує голова Ради НБУ.

На думку Данилишина, «банкопад» наніс потужний удар по економіці країни. «За даними USAID, втрати від кризи, включаючи і т.зв. «банкопад» у 2014-2017 рр. становили 40% ВВП України. Ще в 2017 році Рада НБУ відзначала, що «очищення» банківської системи відбувалося без оголошення Нацбанком чіткої програми реформування банківського сектору, що зумовило значну невизначеність у діяльності банківського і реального секторів та населення. Недостатньо обґрунтованими були рішення Нацбанку стосовно виведення з ринку платоспроможних банків, зокрема спостерігалися ознаки застосування різних підходів під час проведення «очищення» банківської системи. Не в повній мірі враховані як потреби розвитку економіки, так і характер розвитку банківської системи, а також вплив воєнного конфлікту на економіку», - вважає Данилишин.

Голова Ради НБУ підкреслює, що дотепер питання «очищення» банківської системи залишається дискусійним. «Звісно, не всі банки виводились коректно, про що є багато рішень судів. Думаю, слідчі органи з часом розберуться, хто був правий, а хто ні», - стверджує економіст.

Данилишин говорить, що Рада НБУ не раз оцінювала діяльність Правління щодо, так званого, «банкопаду». «Я б радив  переглянути наші рішення з листопада 2016 року – часу коли почала роботу Рада. У період, коли здійснювали «активний банкопад» в Україні, Ради НБУ – конституційного органу – не було. Її не існувало майже два роки. Думаю, це спланована акція, якій мають дати оцінку відповідні органи», - вважає голова Ради НБУ.

Нагадаємо, з 1 липня цього року Нацбанк готується до розширення повноважень та міняє свою структуру. Структуру змінили через ухвалення Радою закону про «спліт», відповідно до якого один з регуляторів фінансового ринку — Нацкомфінпослуг — ліквідують, а частину його повноважень, зокрема щодо страхових компаній, ломбардів та інших фінансових організацій, передадуть Нацбанку.

Читайте більше: